Latest Posts

Vrouwenmokken. Een statement maken in de museumwinkel

Eerlijk is eerlijk. Merchandise in de museumwinkel is lang niet altijd spannend. Het ‘bekende’ plaatje op een magneet of sleutelhanger. Het schuurt niet, het is niet meer dan een leuke herinnering. Geen statement. 

Dat is jammer, want musea kunnen zich in hun museumwinkel juist onderscheiden door in te spelen op inhoudelijke thema’s die voor hen relevant zijn. Zeker als zij in de winkel hetzelfde lef vertonen als de tentoonstellingsontwerpers die zij inschakelen om tentoonstellingen te ontwikkelen. Denk aan thema’s als diversiteit of empowering women. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik deze vrouwenmokken.

Do Women Have To Be Naked To Get Into the Met. Museum?

‘Do Women have to be Naked’ mok

Een sterk statement is de mok van Guerrilla Girls Do Women have to be NakedGuerrilla Girls zijn een groep vrouwelijke kunstenaars die ernaar streven ‘discriminatie te bestrijden door middel van humor, activisme en kunst’. Ze zijn in 1985 in New York City opgericht en staan ​​erom bekend hun identiteit te verbergen door gorillamaskers te dragen, die ze ook gebruikten in hun kunstwerk Do Women Have To Be Naked To Get Into the Met. Museum? (1989).

De mok van Guerrilla Girls is o.a. te koop in de museumwinkel van het Tate.

Female Artists mok

Deze zacht romige porseleinen mok met vijf vrouwelijke kunstenaars is een van mijn lievelingen. Vijf vrouwen die trouw aan zich zelf, hun eigenheid en de controverse niet schuwden en door zijn gegaan met hun passie en levensader: kunst. Georgia O’Keeffe, Frida Kahlo, Yayoi Kusama, Faith Ringgold en Sonia Delaunay. Dat vind ik nou eens een mok met een statement die past bij een museumwinkel in de 21ste eeuw.

De mok komt uit de collectie van Great Modern Artists van Eihtydays in samenwerking kunstenaar en illustrator Andy Tuchy. Je kunt de mok of de bijpassende tote bag bestellen bij info@greatmodernartists.com.

Female Artists van Eightydays in samenwerking met kunstenaar en illustrator Andy Tuchy.

‘You Go Girl’ mok

You Go Girl verwijst naar Seneca Falls, NY de allereerste (1848) vrouwenrechtenconventie. De basis voor gelijke sociale en wettelijke rechten, inclusief stemrecht. De mok is zacht blauw met goud, samen met een mooi doosje een heel goed cadeau voor iedere vriendin. De You Go Girl mok is te vinden bij Rosanna Inc en kijk dan ook nog even naar de Phenomenal Women mok.

You Go Girl verwijst naar Seneca Falls, NY de allereerste (1848) vrouwenrechtenconventie. Rossanna Inc.

Conclusie: als je als museum een statement wilt maken, kun je dat met merchandise in de museumwinkel heel goed ondersteunen. Goed zoeken en er zijn altijd bijpassende producten te vinden.

The lives of 50 Fashion Legends.

Visual biographies of the world’s greatest designers

In de museumwinkel horen boeken. Boeken waarin je wat meer verdieping vindt of boeken waardoor je geïnspireerd raakt. Een museumwinkel hoort een lekkere boekenhoek te hebben waar je nog even blijft hangen en snuffelt.

Afgelopen jaar was ik in de Kunsthal in Rotterdam voor de tentoonstelling Thierry Mugler: Couturissime. Het was een spectaculaire overzichtstentoonstelling van het werk van deze mode kunstenaar voor zijn beroemde mannequins. In de kleine tentoonstellingshop kwam ik dit fijne boekje tegen. The lives of 50 fashion legends. De reden van mijn enthousiasme voor dit grafisch naslagwerk is dat het precies voldoet aan mijn behoefte om af en toe nog eens wat na te zoeken. De hoge gympen van Balenciaga zie ik af en toe op straat langskomen maar wie was deze ontwerper nou precies? In dit mooi vormgeven boekje kan ik snel zien waneer hij geboren is en wat zijn geboorteland is. Maar ook zie ik dat hij maar 1x is geïnterviewd op zijn 76ste jaar door Time magazine.

Van elke ontwerper vind je in de tijdlijnen de namen van de modehuizen waar ze toe hebben behoort, de omzet van de modehuizen en hun wijsheden. Ook vind je een klein overzicht van iconische items uit de 20’er tot en met de 60’er jaren.

Hier het grafisch weergegeven leven en werk van ontwerpster Rei Kawakubo. The lives of 50 Fashion Legends. Uitgegeven door Fashionary.

Boekselectie museumwinkel

Een mooi uitgegeven naslagwerkje voor iedere liefhebber van mode. Passend bij een goede boekselectie in de museumwinkel.

The lives of 50 Fashion Legends. Visual biographies of the world’s greatest designers. Fashionary International Ltd (2019)

Engels Hardcover | ISBN 9789887711025 | 120 pagina’s

#mode #modeontwerpers #fashion #boeken

De kleuren van 20|21

Hoe zien we de kleuren van 2020-2021 terug in het museum?

Kleuren in het museum

In een visueel ingestelde samenleving is het gebruik van de juiste kleuren essentieel. Kleuren geven signalen af. Ze bepalen voor een belangrijk deel de sfeer, ze zijn een communicatiemiddel en geven herkenning.

Musea kijken steeds beter naar de toepassing van kleur in branding en tentoonstellingen. Tentoonstellingsontwerpers gebruiken kleuren ter ondersteuning van de atmosfeer en beleving van de kunst, story telling of het uitlichten van een object. In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden worden de schilderijen over Drenthe heel goed ondersteund met kleuren uit die provincie. In mijn treinreis vanuit Amsterdam naar Assen nam ik deze kleuren al op. De aardse tinten zaten nog vast in mijn hersenen toen ik het Drents Museum binnen liep.

Strategisch kleurgebruik, ook in de museumwinkel

In de museumwinkel kom ik daarentegen goed kleurgebruik nog maar weinig tegen. Vooraf een kleurschema bepalen voor ontwerp, communicatie en museumwinkel zie ik bijna nooit. Kleur helpt bij branding (het ondersteunen van je museummerk) in de winkel. Toepassing van de juiste kleuren (voorbeeld CoBrA Museum) op de eigen producten ondersteunt de waarden die bezoekers geven aan je merk. Slecht kleurgebruik of gemis eraan bij de productselectie in de winkel doet afbreuk aan de ervaring van het bezoek.

Kleur is een eenvoudig toepasbaar instrument om de sfeer van een tentoonstelling of presentatie door te trekken naar de winkel (voorbeeld color blocking Groninger Museum), maar ook om een seizoensfeer te creëren of producten uit te lichten.

Kleuren van 20|21 in de museumwinkel.

Kleuren van 2020-2021

‘Maar wij zijn geen fashion!’ Dat hoor ik vaak. Trendkleuren worden dan geassocieerd met vluchtige consumententrends. Onterecht! Trendkleuren geven een gemoedstoestand van mensen aan. Een gevoel waar we als samenleving naar verlangen. Een tijdgeest.

Na Covid-19 gaan we zeker de kleuren grijs en zwart van ons afschudden. We hebben behoefte aan kleuren die ons vertrouwen, rust en zekerheid geven (meer info: lezing Christine Boland). Veel van die kleuren kunnen we vinden in de natuur in kleine begroeiingen in de berm bij onze dagelijkse wandelingetjes om het huis, in patronen uit de natuur (Boek: Fascinerende patronen in de natuur – zie onderaan dit artikel) maar ook in de kleur blauw van de Europese vlag.

Trendkleuren 20|21 Kleuren toepassen in het productassortiment.

Kleur, Product en branding

Het doorvertalen van de kleuren van je merk (huisstijl) naar producten en productverpakking of communicatie vergt iets meer tijd, maar hoeft zeker niet kostbaar te zijn en verdien je dubbel en dwars terug in verkoop en een aantrekkelijke museumervaring. Heb je hulp nodig? Wil je advies? Neem contact met mij op.

Het is goed om je op de hoogte te houden van de trendkleuren en deze toe te passen in de museumwinkel. In de museumwinkel kan dat via een kleine productselectie of in communicatie.  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ik houd je op de hoogte over de laatste kleurentrends.

Meer inspiratie

5 TIPS KLEUR EN TRENDS 20|21

 • Kleur inspiratie nodig? Kijk dan vooral eens in het boek: Fascinerende patronen in de natuur. Van slakkenhuizen tot sterrenstelsels. #inspiratie #kleur #natuur
 • Geweldige schoonheid in groen en blad is het boek: L’émouvante Beauté des feuilles. Gérard Jean. Ruim vertaald ‘de bewegende schoonheid van de bladeren’. Weliswaar in het Frans, maar je hebt geen kennis van de Franse taal nodig voor zoveel mooie inspirerende kleuren in fotografie. #inspiratie #natuur #kleur #planten
 • Hoe kun je kleuren toepassen in je museumwinkel inrichting. Retail Theater van Carin Frijters. De zintuigen als start voor theater maken. #kleur #praktisch #winkelinrichting
 • Leuk blogje over de herwaardering van de kleuren van Werner’s Nomenclature of Colours. Rediscovering Colour by Nature with Roman and Williams van Farrow & Ball (specialisten in verf & behang) over kleurinspiratie uit de museumcollectie van Natural History Museum in NY. #Werner’s Nomenclature of Colours. #kleur #inspiratie #museum
 • En … al een poos geleden aangeraden ter inspiratie en voorlopig een blijvertje het boek Encyclopedia of Flowers, Flower works by Makoto Azuma. #kleur #bloemen #inspiratie

Retail en horeca in historische gebouwen

Trends en inspiratie aan de hand van de nieuwe museumwinkel van Kasteel de Haar én horeca met parkwinkel op de Hoge Veluwe. 

Ben je bezig met het ontwikkelen van plannen voor horeca en retail in je historische pand? Wil je de exploitatiekosten van je pand drukken met een verhoogde omzet in je winkel en of horeca, inspiratie of een klankbord? 

Kom naar de interactieve workshop met trendpresentatie en leerzame cases op dinsdag 3 maart a.s. in Kasteel de Haar, programma (13:00 tot 17:30). Met toonaangevende cases: horeca in Park de Hoge Veluwe en nieuwe museumwinkel in Kasteel de Haar. Trefwoorden: branding en commerciële kansen. De organisatie is in handen van het platform Code49.

Deelnemers kunnen eigen issues rond dit thema indienen waaruit Code49 een selectie maakt om te bespreken tijdens het interactieve deel van de middag.

Programma dinsdag 3 maart

 • Trends en innovatie in retail in erfgoedorganisaties door Ellen Groenveld, trefwoorden: Retailtrends en cultuurretail
 • Ontwikkeling van de nieuwe museumshop van Kasteel de Haar door Anetta de Jong (Directeur Kasteel de Haar) en Arjan van der Bliek (architect here we are): trefwoorden: museumwinkel en cultuurretail
 • Ontwikkeling van horeca op Park de Hoge Veluwe door Monique Kokke (hoofd Bezoekersmanagement) geïntroduceerd door Paul Rijfkogel, trefwoorden: Horeca en parkwinkel
 • Bespreken eigen issues onder leiding van de sprekers in een drietal sessies na de pauze
 • Netwerken bij afsluitende borrel.

Het is een intensief programma voor maximaal 25 deelnemers. Georganiseerd door Code49

Praktisch

Restyling museumwinkel Cobra Museum Amstelveen

In september kreeg Cultuur & Retail een mooie opdracht: blaas de winkel van het Cobra Museum in Amstelveen nieuw leven in en bereid de shop voor op de tentoonstelling Intens Mexico. Het museum is ambitieus. Ze wil haar bezoekersaantallen verhogen door een interessant expositieaanbod en in diezelfde stroom de inkomsten van de museumwinkel mee laten groeien.

Trendpresentatie en productadvies

Cultuur & Retail ontwikkelde in samenwerking met Stylink een trendpresentatie over Mexico, inclusief thema- en kleurgebruik. We verdiepten ons in de beleving van Intens Mexico en na uitgebreide productsourcing gaven we advies voor een nieuw productassortiment, passend bij de tentoonstelling Intens Mexico én bij het museum. 

Voor deze tentoonstelling hielpen we ook bij het huren van zestig Mexicaanse Acapulco-stoeltjes en tachtig cactussen en vetplanten plus het drukken van de 700 meter lange kleurrijke Mexicaanse vlaggetjeslijn.

Van inrichting tot bezoekersflow

Daarnaast leverde Cultuur & Retail advies voor een aantrekkelijkere inrichting, indeling en looproute van de winkel, in samenwerking met de (retail)architecten van here we are, voor de korte én langere termijn. Het resultaat is een betere assortimentspresentatie en bezoekersflow – en een stijgende omzet, weetHoofd financiën bij Cobra Joan te melden:

“Ellen en Manon, hartelijk dank voor de analyse van de winkelomzet. November laat alveel betere cijfers zien dan oktober. Graag wil ik jullie bedanken voor jullie inzet, enthousiasme en positiviteit! De winkel ziet er veel beter uit, de grafieken en kaarten hangen fantastisch (al vier grafieken verkocht!). Mocht ik nog advies nodig hebben op retailgebied, dan weet ik Cultuur & Retail te vinden.” 
 
–Joan Madiredjo, Hoofd financiën & bedrijfsvoering

Passend aanbod

Ook de viering van Dia de Los Muertos bleek een succesvol weekend voor het museum, waar veel bezoekers een eerbetoon kwamen brengen aan hun dierbare overledenen. Het Cobra Museum liet daarvoor een speciaal altaar bouwen door Mexicaanse kunstenaars. Foto’s van overledenen kregen een plaatsje op het gekleurde altaar tussen de Mexicaanse relikwieën. Cultuur & Retail heeft de viering nauw laten aansluiten bij de verwachtingen van de bezoekers. Zo waren de kleine houten kistjes met daarin een bruidspaar en afbeeldingen van Frida Kahlo een groot succes.

De tentoonstelling Intens Mexico: politiek, identiteit, seks en dood is tot en met 29 maart 2020 te bezoeken in het Cobra Museum Amstelveen.

Kan jouw museumshop ook wel een boost gebruiken? Bel of mail Cultuur & Retail voor 100% maatwerkadvies.

Sluit jouw (museum)shop aan bij de laatste trends?

De straat, de fashionwereld, maar ook tentoonstellingen: het zijn inspirerende plekken waar trends tot stand komen. Maar hoe pas je street & fashion-ontwikkelingen eenvoudig toe in je museumwinkel? En hoe speel je in op trends bij tentoonstellingen zonder je eigen identiteit te verliezen?

Workshop trends voor museumshops

MC2020 heeft Cultuur & Retail en Stylink ook dit jaar weer gevraagd een workshop te geven tijdens de grootste beurs in museummerchandise in Parijs. Hierbij gaan we in op driegrote street & fashion-trends én trends in tentoonstellingen. We laten zien welke kleuren daarbij horen, hoe je omgaat met stijlgroepen en deze toepast in het interieur van je bezoeker. 

Grote trends passen natuurlijk ook heel goed in kleine musea, kastelen of dierentuinen. We laten zien hoe je ze – zonder grote investeringen – toepast in je shop.

Souvenirs in musea

Wat beweegt onze bezoekers? Ont-spullen, meer duurzaamheid en originele artikelen die iets toevoegen aan de identiteit van de bezoeker. Natuurlijk willen zij nog steeds een magneet of ansichtkaart als kleine herinnering. Maar ook souvenirs zijn aan trends onderhevig. In beeld en #hashtags gaan we door trends in cultuur en retail heen.


Creatief met trends

We passen de trends direct toe en sluiten de workshop af met lijm en schaar. Iedereen gaat zijn eigen ‘crisp & trendy’ museumproduct knippen en plakken: inspiratieboost gegarandeerd!

Een trend die zeker aan bod komt, is het escapisme. Hoe je dat toepast in jouw (museum)shop, hoor en zie je tijdens onze workshop. Wil jij ook een escape to Paris? Schrijf je vandaag nog in via Museum Connections 2020

Parijs praktisch

Wat:MuseumConnections

Waar:Paris, Porte de Versailles – Hall 2.1

Wanneer:15 & 16 januari 2020

Link naar: ticket voor MuseumConnections(tot december gratis entree)

Inschrijven: Workshop trends voor museumshops

Geen tijd om naar Parijs te komen? Mail of bel ons en we sturen je de presentatie na.

PS Oók interessant: je bezoek aan MC2020 combineren met een dagje Maison&Objet(17-21 januari 2020), dé internationale beurs voor trends, interieur- en lifestyleproducten. 

September 2019: Parijs Museum Retail Tour #5

Mais oui, la cinquième fois! 

In september gaan we alweer voor de vijfde keer op retailtour door Parijs. De PMRT is een terugkerend, succesvol ritueel voor iedereen die inkopen doet voor zijn winkel en geïnteresseerd is in museum-retailtrends.

Cultural spaces as retail // retail as cultural space

Het centrale thema van deze editie is het naar elkaar toegroeien van retail en branding enerzijds, en kunst- en cultuur anderzijds. Musea begrijpen steeds beter hoe ze hun collecties en tentoonstellingen kunnen vertalen naar merchandise; winkels en brands laten zich steeds meer gelden als culturele hotspot met een doordacht aanbod van concerten, exposities en meet-ups.

Kunst en cultuur ervaren doen we niet per se in een museum, galerie of concertzaal en tegelijkertijd is de aantrekkingskracht van museumwinkels voor home deco, cadeaus en tableware snel groeiende. We ervaren, bekijken en bespreken het in Parijs!

Vrijdagochtend start met een korte tour door Musée du Parfum, waar de aankoop van een eau de parfum van Fragonard gepaard gaat met een historisch verhaal over geur. Retail en erfgoed smelten hier geweldig samen.

Op zaterdag bezoeken we weer Maison&Objet, de vakbeurs voor lifestyle, design en decoratie en bezoeken we exposanten met een voor museumwinkels en concept stores relevante collectie. Ja, die contacten wil je hebben, al is het alleen maar omdat ze ook private label kunnen ontwikkelen; kleine collecties voor jóuw winkel of concept. 

Galeries Lafayette aan de Champs Elysées

Programma Paris Museum Retail Tour

Optioneel: donderdagavond 5 september 2019
Ervaar de kracht van retaildesign in de nagelnieuwe Galeries Lafayette aan de Champs Elysées; “shaking up the conventional notions of a concept store, on the scale of a department store”. Hier vind je de nieuwste fashion, lifestyle, and beauty collecties van opkomende ontwerpers en luxe merken, streng gecureerd en adembenemend gepresenteerd. 

Vrijdag 6 september 2019
Een volle dag waarin we de volgende adressen bezoeken; in de museumwinkels gaan we in gesprek met de managers vm’ers en/of inkopers. De voertalen zijn Engels en Nederlands. 

 • Musée du Parfum of Fragonard: erfgoed als sales tool
 • Boutique of Opéra Garnier: zojuist gerenoveerde winkel van de nationale opera
 • Lunch bij Merci: must see, iedere keer opnieuw
 • Empreintes: arts & crafts to the max
 • Boutique Musée Picasso: destination store
 • Lafayette Anticipation – de andere – arty – kant van Galeries Lafayette
 • Boutique Centre Pompidou – met speciale shop voor de Paris Design Week

Zaterdag 7 september 2019

 • Ontvangst en netwerken op Maison&Objet met beurs-ambassadeurs Anna Borsboom en Edward van Vliet
 • Uitleg over de opzet van de beurs 
 • Tour de M&O – kennismaken met bedrijven en merken met een voor museumwinkels en concept stores relevant aanbod
 • voertaal: Engels en Nederlands

Programma onder voorbehoud; door onvoorziene omstandigheden kan het licht wijzigen.

Praktisch

Kosten voor deelname bedragen € 525 (ex btw). Dit is inclusief:

 • Alle toegangsbewijzen en vervoer op vrijdag en zaterdag
 • Ticket voor Maison&Objet twv € 70
 • Lunch bij Merci
 • Diner op vrijdagavond

Optioneel: reisservice 
Reis en verblijf zonder moeite tot in de puntjes geregeld? We werken graag samen met reisadviesbureau Vos Van Loon & Partners. Zij zorgen ervoor dat we in hotels in dezelfde buurt verblijven en regelen ook je trein- of vliegtickets. Superservice!

Direct aanmelden 
Meld je nu aan of bel/mail ons voor meer informatie over een van de tours:

Ellen Groenveld, Cultuur & Retail mail | tel. +31 (0)6 – 16 96 95 56 
Anna Borsboom, Stylink mail | tel. +31 (0)6 – 45 74 29 50 

Parijs Museum Retail Tour is een gezamenlijk initiatief van Ellen Groenveld (Cultuur & Retail) en Anna Borsboom (Stylink).

Hoog tijd voor een gloednieuwe tour: naar het noorden!

Scandinavië, waar cultuur en design samensmelten

Heb je de laatste jaren ook maar een béétje de trends gevolgd, dan heb je zeker gemerkt dat Scandinavisch design de wereld aan het veroveren is. Een trend waar ik heel blij van word – en velen met mij. Dat vraagt om verdere verkenning, en het liefst van dichtbij.

Deze zomer organiseer ik daarom samen met Stylink de eerste Scandinavian Museum Retail Tour! Hotspots tijdens deze tweedaagse SMRT-tour: de grote interieur- en designbeurs Formlandin Jutland (dag 1) en héél veel moet-je-geweest-zijn-plekken in Kopenhagen (dag 2).

Ook in Kopenhagen gaan we zó veel zien: van National Museum of Denmark tot Glyptoteket (en natuurlijk hun shops), van eigenzinnige keramiekwinkel Tortus tot interieurmerk Hay.

De ochtend begint goed: terwijl wij met koffie en een croissantje bijkomen van de rit naar Kopenhagen, vertelt het team achter CultureNordic ons alles over de Scandinavische culturele sector.

Een van de ontmoetingen in de Deense hoofdstad waar ik het meest naar uitkijk, is die met Frederik Fabritius. Hij kent de Scandinavische markt door en door en is druk met het opzetten van een Association for Cultural Enterprises. Gelukkig creëren we tijdens de tour voldoende koffie-met-cake-momentjes om te netwerken met collega’s en ideeën op te doen tussen al dat Scandinavische moois.

En wist je dat er ook in park Tivoli bijzondere (souvenir)shops in overvloed zijn? Die pikken we vrijdagmiddag nog mooi mee, waarna we in restaurant Grøften de tour in stijl afsluiten.

Jeg glæder mig til det! (Ik heb er zin in!) Jij ook?


Houd www.cultuurenretail.nl (link: Retail Tours in de gaten voor de laatste updates over het SMRT-programma. Of nog beter: schrijf je meteen in, dan weet je zeker dat je 48 uur lang Scandinavische inspiratie op gaat doen deze zomer. Fijne reis gegarandeerd, want die wordt mede georganiseerd door Jan Vos van reisadviesbureau Vos Van Loon.

Wanneer? Donderdag 15 en vrijdag 16 augustus 2019
Waar? Jutland en Kopenhagen, Denemarken
Hoe? KLM-vlucht vanaf Schiphol

Aanmelden of meer info? Via Ellen Groenveld, Cultuur & Retail mail | tel. +31 (0)6 – 16 96 95 56 of Anna Borsboom, Stylink mail | tel. +31 (0)6 – 45 74 29 50 

Ken je ‘m al, de museum winkeldag?

Ken je ’m al, de jaarlijkse Museumwinkeldag? Dit jaar op 8 april, en ik ben erbij. Na de inloop met koffie en de officiële opening blik ik terug op mijn favoriete momenten in het jaar, namelijk de keren dat ik naar de stad van de liefde ga (Paris Museum Retail Tour) om ideeën op te doen.

In een lekker tempo vertel ik over dé couture & culture-stad Parijs: welke trends heb ik daar gezien? En waar vind je de hipste museumwinkels? In de Franse hoofdstad deed ik als altijd volop inspiratie op: binnen het universele thema ‘Love’ bij Rodin, ‘Fun’ bij MAISON&OBJET en ‘France’ bij de vakbeurs Museum Connections.

Trendlezing op de museumwinkeldag. SOPHIA Enjoy Thinking @Maison&Objet.

Tijdens deze dag kun je onder meer een bezoek brengen aan de museumwinkel van Volkenkunde (een must-go!), zijn er verschillende presentaties van onder anderen Michael Wright (Glasgow Museums and Libraries), bezoek je allerlei stands – van Bekking & Blitz tot Zsiska – en kun je volop netwerken tijdens de lunch (= inbegrepen) en de koffie/borrelmomenten.

Waar? Museum Volkenkunde in Leiden. Kosten? € 48,50 excl. btw. Inschrijven kan nog tot vrijdag 5 april. Neem voor het volledige programma én om je in te schrijven contact op met organisator Frans Klein (frans.a.klein@gmail.com).

Next level museum merchandise

Next level museum merchandise, dat is de nieuwe productlijn van het Frans Hals Museum. Cultuur & Retail ontwikkelde samen met Bij Kiki een assortiment dat eer bewijst aan het meesterschap van Frans Hals, ons beter leert kijken, past binnen de nieuwe huisstijl van het museum én uiterst fashionable is.

Dit artikel is in oktober 2018 gepubliceerd voor www.stylink.nl

Frans Hals en De Modernen


Het Frans Hals Museum in Haarlem combineert oude, hedendaagse en moderne kunst. In de nieuwe tentoonstelling ‘Frans Hals en De Modernen‘ zie je hoe de virtuoze penseelstreek van Frans Hals (1582-1666) nog steeds moderne kunstenaars inspireert. Die penseelstreek staat daarom centraal in de productlijn die Cultuur & Retail in samenwerking met Bij Kiki ontwikkelde voor de museumwinkel.

Dessin op basis van detail Frans Hals. Foto: dank aan Bij Kiki en Mireille Martis.

Where Tradition Meets Tomorrow

De collectie bestaat uit exclusieve zijden shawls, notitieboekjes, potloden, magneten en onderzetters. De gebruikte dessins zijn gemaakt op basis van details van de schilderijen van Frans Hals:

 • Dessin gemaakt met een detail van de kraag uit Portret van Cornelia Vooght, 1631
 • Dessin gemaakt met een detail van een kraag uit Feestmaal van officieren van de St. Jorisschutterij, 1627
 • Dessin gemaakt met een detail van een mouw uit Feestmaal van officieren van de St. Jorisschutterij, 1616

Fashion meets art

De productlijn werd 13 oktober, bij de opening van de tentoonstelling, gelanceerd en is te zien en te koop in de winkel van het Frans Hals Museum.

Detail van een mouw uit Feestmaal van officieren van de St. Jorisschutterij, 1616 Foto Frans Hals Museum Haarlem