Museumwinkel, Retailtours
Leave a comment

Flitsverslag over een flitsbezoek aan Kopenhagen

Enkele jaren geleden hebben we in Kopenhagen met een enthousiaste groep collega’s een Retail Museum Shop Tour gedaan en het was hoog tijd om terug te keren om te kijken wat er allemaal veranderd was. Een retailtour door Kopenhagen, twee dagen in de knisperende kou. Wat een genot en wat waren de museumwinkels een plezier om in door te brengen. 

retailtour kopenhagen
De wintertuin van de Glypototeket in Kopenhagen. De museumwinkel grenst aan de wintertuin.

Dit is mijn derde bezoek aan de Glyptoteket en iedere keer wanneer ik de koepel Glyptoteket binnen stap raak ik overweldigd door de oase aan licht en rust. De stalen constructie en het glazen dak van de koepel met de grote palmenbomentuin en fontein geven een unieke uitstraling. Wat is dit toch een fijne ruimte. Een wintertuin met als eerste aanblik de fontein van Kai Nielsen Vandmoderen en de oranje goudvissen (middenafbeelding). De museumwinkel grenst aan de wintertuin (rechterafbeelding). De winkel is ingericht als een oude boekenshop. Hoge houten kasten in Scandinavisch groen geven de winkel een enorm statige uitstraling. Tussen de boeken en replica’s van de collectie (Edgar Degas: Danseres linkerafbeelding) is een leuk museumassortiment te vinden met heel veel Deense producten, waaronder deze kalkkrijtjes die haast verkocht worden als exclusieve sigaren. 

retailtour kopenhagen
Chalk Kopenhagen krijtjes. Als exclusieve sigaren.

Het gebouw van het SMK is groot en afstandelijk en nodigt niet uit om even naar binnen te gaan.  Toch kan ik je adviseren er tijd voor vrij te maken en de museumwinkel te bezoeken. Die mag je, als je dat vriendelijk vraagt, zonder ticket bezoeken. De winkel heeft de grootse collectie mobiels die je je maar kunt bedenken. Ze zijn ook allemaal te koop. De presentatie van deze collectie is prachtig (wel moeilijk te fotograferen). Veel mooier dan een paar jaar geleden, toen de winkel nog veel platte merchandise verkocht (magneet met plaatje). De presentatie op de grijze kubussen vind ik ook goed bedacht. De winkel heeft een kleurpallet van het productassortiment als een schilder gecreëerd. Er waren ook veel leuke cadeautjes te vinden. De bak met gummetjes maakte mij blij.

retailtour kopenhagen
SMK shop met de grootste collectie mobielen aan de wand.

Wil je een indruk krijgen van de historie en de enorme groei aan design in Denemarken dan moet je absoluut een bezoek brengen aan het Design Museum Denmark. De foto’s die ik gemaakt heb geven een goede indruk van wat je kunt verwachten van de collectie. Alles is bijna Maison & Objet waardig gepresenteerd, de kleuren en vormen passen perfect. Het is een plezier er rond te lopen en te shoppen. Heb je inspiratie nodig? Ga er heen en laat je meenemen door Deens Design. 

retailtour kopenhagen
retailtour kopenhagen
Boven en onder Design Museum Denmark collectie.
retailtour kopenhagen
Spiraal magie van Moulin Roty.

De kleuren spiralen van Moulin Roty kwam ik tegen en vond ik goed gevonden bij de vormen van Victor Vasarely.  Tijdens mijn bezoek was het bijna kerst en de papieren kerstengelen, klein en groot, waren een simpele maar heel smaakvolle oplossing om de winkel in kerstsfeer te decoreren. Natuur en duurzaamheid is een groot thema in Kopenhagen. Veel museumwinkels spelen hierop in. Twee eenvoudige voorbeelden voor een kinderproduct: een ronde puzzel van Londji met 4 seizoenen en 60 ideeën om thuis speelgoed te knutselen.

retailtour kopenhagen
Natuur in de collectie en voor kinderen in de museumshop. Puzzel van Londji en boekje ‘Sustainable Play’ met 60 spelen
voor kinderen om zelf te maken. Allemaal met hergebruikt materiaal.
retailtour kopenhagen
Natuur ervaring in de presentatie en papieren kerstengelen in de museumwinkel.

Er is heel veel vakwerk en handwerk in Denemarken. Daarvan heb ik er een uitgelicht: ‘The yarn of winding manifest’ van Astrid Skibsted. Niet alleen was dit manifest te koop, maar je kon ook een van deze windings kopen. Kleine handwerkkunstwerkjes van de maker zelf. Niet heel commercieel, maar wel fijn om af en toe zulke unieke en exclusieve producten in de winkel terug te vinden tijdens onze retailtour door Kopenhagen. 

retailtour kopenhagen
The yarn of winding. Wat een prachtige kunstwerkjes om te kopen of zelf te maken.

Als Amsterdammer houd ik van de hortuswinkel in Amsterdam, maar wat is deze hortuswinkel aan de rand van het grote openbare park in Kopenhagen toch vreselijk knus en lief. Plantjes, kerstornamenten, kaarten, vaasjes en zaden, je vindt er van alles. Een heerlijke winkel en een absolute must voor de natuurliefhebber. Deze hortuswinkel is een onderdeel van het Natural History Museum of Denmark.

retailtour kopenhagen
Botanical Shop Natural History Museum of Denmark.

Er is nog veel meer te doen tijdens onze retailtour in Kopenhagen, waaronder het Louisiana met een prachtige winkel. We hebben enorm genoten van ons bezoek. Absoluut een stad om over een paar jaar weer terug te keren en opnieuw inspiratie op te doen!

retailtour kopenhagen
Shop of Louisiana Design Museum
Filed under: Museumwinkel, Retailtours

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.