Museum & product, Museumwinkel, Trends
comments 2

ShowUp 2016 voor de museumwinkel

ShowUp2016

ShowUp 2016 Trade show for Home & Gift

Op maandag 8 februari bezochten Gerard en ik de ShowUp 2016 Trade show for Home & Gift in de Expohallen in de Haarlemmermeer. De ShowUp is een halfjaarlijkse beurs waar je goed kunt browsen voor producten uit Holland. Jonge ontwerpers, maar ook Nederlandse productontwikkelaars bieden mooie collecties aan die het klassieke souvenir overstijgen.

Holland producten van &Klevering. ShowUp 2016

Holland producten van &Klevering. ShowUp 2016. Foto: &Klevering

Producten voor de museumwinkel

Onze speciale aandacht ging natuurlijk uit naar Holland souvenirs en producten die goed bij museumwinkels passen of in het spanningsveld tussen cultuur en retail zitten.

Papier en Pastel

Veel producten waren van papier of karton. Hoewel het DIY-karakter van de aangeboden artikelen aan het verdwijnen is, hangt er nog wel een zweem van vrouwelijke frutsels rond de beurs.

City van Roof. ShowUp 2016

Archiville van Roof. ShowUp 2016. Foto: EG.

Holland souvenirs

Studio Roof maakt al langer producten uit karton. Ons oog viel op de stad, gewoon om mee te spelen of om neer te zetten. Naast Studio Roof was de Hollandse Molen van Leolandia een opvallende verschijning. De molen was uit karton te halen. Handig pakket voor de klant en ook leuk om in elkaar te zetten en te verven. &Klevering presenteerde de nieuwe zomercollectie. Zij hebben altijd bruikbare kwaliteitsproducten die een knipoog hebben naar onze Hollandse souvenirs.

 

Hollandse molen van Leolandia.

Hollandse molen van Leolandia. Foto: EG

Social design

Bag to Freedom zijn tassen ontworpen en gemaakt door Nederlandse vrouwelijke gevangenen. Zij leren zo ontwerpen en produceren en doen werkervaring op. Na de serie Orange is the new Black op Netflix over het dagelijks leven van vrouwelijke gevangenen spreekt deze kleur ons natuurlijk nog meer aan.  Ons lijken de tassen een goed alternatief voor de plastic tas.

Social Design door Bags to Freedom.

Social Design door Bag to Freedom. Foto: EG.

Shop in bag. Social Design door Bags to Freedom.

Shop in bag. Social Design door Bag to Freedom.

Meer over gevangenen en werkervaring lees je in ons artikel over de DDW14 en de LAS-TIG fiets uit de Collectie Veenhuizen.

Cultuur en retail

De meest inspirerende collectie producten kwam van Juliette Warmenhoven. Haar presentatie bestond uit een verzameling van klein groen afval, zoals die je als kind op het strand vindt en verzamelt op een schoon stukje strand. Daarbij verkocht zij in dezelfde kleur groen borden en schotels van keramiek. Dat leverde een spannende productpresentatie op. Als oud Reinwardt-leerling voel je het schuren tussen een collectie afval verzamelen en een collectie servies aanleggen.

Collectie Juliette.Warmenhoven ShowUp 2016

Collectie Juliette.Warmenhoven ShowUp 2016. Foto: EG

Juliette Warmenhoven ShowUp 2016

Keramiek van Juliette Warmenhoven ShowUp 2016.

Rijkswachters

De Rijkswachters zijn houten mannetjes in verschillende formaat. Zij maken indruk door hun charismatische verschijning. Leuk om te weten is dat deze mannen gemaakt zijn van de transportkisten van het Rijksmuseum Amsterdam. Meer lezen over de Rijkswachters.

Rijkswachters bij ShowUp 2016

Rijkswachters bij ShowUp 2016.

Volgende ShowUp 2016

De volgende ShowUp is 21 en 22 augustus 2016 in de EXPO Haarlemmermeer. Voor meer informatie zie Showup.nl.

2 Comments

  1. Pingback: Drie bijzondere natuurboeken voor in de museumwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.