Cultuur & Retail, Museumwinkel, Tips & Boeken
Leave a comment

Drie bijzondere natuurboeken voor in de museumwinkel

Drie bijzondere natuurboeken voor in de museumwinkel

De natuur komt steeds meer de woonkamer in. Bij mijn bezoek in februari aan Show-Up Haarlemmermeer ontdekte ik bijvoorbeeld kleine botanische tuinen in flessen of planten in lampen. Deze groentrend schenkt ons geluk en draagt bij tot meer aandacht voor onze omgeving en waardering van de natuur. Maar ja, planten mogen niet de museumwinkel in, vanwege kwetsbare collecties van het museum. Boeken gelukkig wel. En kennis over de natuur verkoopt zeker met zulke schitterende boeken!

Het Plantenboek | Kathy Willis en Katie Scott

Het Plantenboek | Kathy Willis en Katie Scott

Na mijn bezoek aan de Show-up heb ik mijn top-3 bijzondere natuurboeken voor jullie op een rijtje gezet.

Pop-up boek Creatures of the Deep | Ernst Haeckel

De man van de natuurillustraties, met zijn boek Kunstformen der Natur, is natuurlijk de bioloog en filosoof Ernst Haeckel. Zijn illustraties van organismes zijn nog steeds voor velen een grote bron van inspiratie. Zo ook voor de Duitse papierkunstenaar Maike Biederstaedt, die van de organismes uit de zee van Ernst Haeckel een pop-up boek heeft gemaakt. Dit pop-up boek is misschien niet zo informatief, maar absoluut een sensatie als het gaat om de wonderen van de natuur. Een papieren wonder der natuur!

Pop-up boek Creatures of the Deep, Ernst Haeckel. Door Maike Biederstädt. EG

Pop-up boek Creatures of the Deep, Ernst Haeckel. Door Maike Biederstädt. EG

Creatures of the Deep is gemaakt door de Duitse papierkunstenaar Maike Biederstaedt. Zij heeft ook een prijs gewonnen voor haar pop-up kaart Snowflake, speciaal ontwikkeld voor het MoMa. Pop-up boek Creatures of the Deep. Ernst Haeckel. Uigeverij Prestel € 28,95

Encyclopedia of Flowers | Azuma Makoto

Is het een encyclopedie? Zijn het allemaal kunstfoto’s? Encyclopedia of Flowers is beide. Het boek oogt als een naslagwerk, maar is een verzameling van mooi gestileerde Japanse bloemschikkunst. De keuze van Makoto voor ongewone combinaties van bloemen en planten maakt het boek een kunstschat die je elke keer weer wil inkijken. De Japanner ontwerpt steeds weer andere bloemen- en planteninstallaties. Kijk vooral naar het filmpje over het bevriezen van bloemstukken in ijsblokken. De Encyclopedia of Flowers kent al een deel 2 en deel 3 komt er snel aan.  Encyclopedia of Flowers: Flower Works by Makoto Azuma photographed by Shunsuke Shiinoki. Uitgever: Lars Muller Publishers 

Encyclopedia of Flowers | Azuma Makoto

Encyclopedia of Flowers | Azuma Makoto

Het Plantenboek | Kathy Willis en Katie Scott

Het wordt verkocht als een kinderboek, dit naslagwerk over planten, bomen, groenten, grassen en nog veel meer. Maar iedere volwassenen die van de natuur houdt, wil dit boek af en toe in kijken. Een kennisboek voor kinderen, maar een lust voor het oog voor iedereen die van de kunst van de eenvoud houdt. Eerder verschenen in de serie Welcome to the Museum ook Het leukste dierendoeboek en het dierenboek. Het Plantenboek. Kathy Willis en Katie Scott Uitgeverij Lannoo € 24,99

 

de serie Welcome to the Museum ook Het leukste dierendoeboek en het dierenboek.

In de serie Welcome to the Museum ook Het leukste dierendoeboek en het dierenboek. EG

Andere tips voor meer natuur in de museumshop

Leuk is zelf de natuur verzamelen in het Pocket Herbarium boekje. Met het boekje kun je zelf blaadjes en bloempjes verzamelen tijdens je wandeling in de natuur. Maartje van den Noort en Saskia de Valk geven de top-10 van wilde bloemen in de stad, kleine gedichten en meer voor €14,99. Uitgeverij Snor.

Pocket Herbarium | Uitgeverij Snor

Pocket Herbarium | Uitgeverij Snor

Goed cadeau voor € 14,99 is het Pocket Insectenboek. Geschreven door Gerard Janssen met illustraties van Maartje van den Noort. Een klein boekje met kennis over insecten in je eigen tuin. Maar ook hoe je insecten kunt herkennen en natekenen. Uitgeverij Snor.

Pocket Insectenboek | Uitgeverij Snor

Pocket Insectenboek | Uitgeverij Snor

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.