Museum & product, Museumwinkel, Trends
comment 1

Frans Post ‘Seer vriendelijck ende aerdich’

Dieren in Brazilië. Frans Post.

Dieren in Brazilië in het Rijksmuseum, met leuk productassortiment.

Samen met mijn dochters bezocht ik in het Rijksmuseum Dieren in Brazilië. Het is een grappige, kleine tentoonstelling over een Haarlemse kunstenaar op reis in de 17e eeuw. Frans Post had de opdracht, van de gouverneur Johan Maurits van Nassau, de inheemse flora en fauna van de nieuwe kolonie in Brazilië vast te leggen.

Gezicht op de Rio Sao Francisco, Brazilie, Frans Post.

Gezicht op de Rio Sao Francisco, Brazilie, Frans Post, 1639. Musée du Louvre Parijs

Hernieuwde belangstelling voor taxidermie

Taxidermie staat volop in de belangstelling. Ook bij mij. Opgezette vogels, kevers op een stokje, taxidermie heeft een geschiedenis die samen gaat met het ontdekken van nieuwe werelddelen en kolonisatie. Daarom is de tentoonstelling Dieren in Brazilië juist nu zo aardig om te bezoeken. De schilderijen en tekeningen in de tentoonstelling zijn gecombineerd met de opgezette, exotische dieren afgebeeld in de schilderijen. Dat maakt de tentoonstelling als een viewmaster, driedimensionaal.

Frans Post als een viewmaster, 3D.

Frans Post in het Rijksmuseum. 3D, als een viewmaster. EG.

Gordeldier geproeft ‘smaeckt gelijck een hoen’

Frans Post tekende en schilderde nieuwe diersoorten in de Nieuwe Wereld. De weergave bijna naïef, in onze ogen. Dat wordt versterkt doordat Post bij sommige tekeningen haast kinderlijke opmerkingen maakt. Hij beschrijft het makaakaapje als ‘seer vriendelijck ende aerdich’ of de januar als ‘seer wreedt, vernielende ende starck’. Het gordeldier heeft hij blijkbaar op zijn reis gegeten: ‘smaeckt gelijck een hoen’.

Klein wit aapje

Voor en na de tentoonstelling Dieren in Brazilië loop je langs de kleine extra verkoopplek in het Rijksmuseum. Dit satellietwinkeltje is effectief geëtaleerd. De klant kan niet anders dan zijn ogen richten op het kleine witte aapje. Tekenen is een groot publieksthema binnen het Rijksmuseum. Daarom vind je ook weer Rijks tekenmaterialen terug in de aangeboden producten. Naast het geweldig boek over taxidermie Wonders are Collectible van Jeroen Lemaitre is een groot deel van het productassortiment van producenten van eigen bodem.

Kleine witte aapje trekt je naar extra verkoopplek in het Rijksmuseum.

Kleine witte aapje trekt je naar extra verkoopplek in het Rijksmuseum. EG

Box blanco ansichtkaarten van Katie Scott

Ik kon niet wegkomen zonder het kopen van een box Boranicum Postcards met 50 ansichtkaarten geïllustreerd door Katie Scott. Katie Scott is van de boeken Welcome to the Museum en illustreert planten en dieren. Katie Scott is met haar illustraties de Ernst Hegel van de 21ste eeuw.

Box Boranicum Postcards met 50 blanco kaarten. Geïllustreerd door Katie Scott.

Box Boranicum Postcards met 50 blanco kaarten. Geïllustreerd door Katie Scott.

Lieve tentoonstelling met een goed uitgedacht productassortiment. Een tip voor de kerstvakantie.

Filed under: Museum & product, Museumwinkel, Trends

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

1 Comment

  1. Pingback: Drie bijzondere natuurboeken voor in de museumwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.