Experience, Museum & product
comment 1

De Nel jurk van het MoMu. Doe-het-zelf jurk als artsy-cultural product

De Nel jurk van het MoMu. Doe-het-zelf jurk als artsy-cultural product.

Eén van mijn favoriete musea is het ModeMuseum in Antwerpen. Om mode en cultuur te combineren is Antwerpen een topstad. Mooi ingerichte winkels, tikkeltje sjiek, waar je mode nog via de etalages kunt beleven. Groepjes modestudenten in koffietentjes en natuurlijk als kers op de taart het ModeMuseum. Want heel eerlijk: onze Zuiderburen hebben gewoon een echt modemuseum, waar hun ontwerpers van nu ook een kijk in hun gedachten leveren.

De Nel jurk van het MoMu. Doe-het-zelf design jurk als artsy-cultural product.

Schilderijen van Rik Wouters en de Nel jurk van het MoMu. Doe-het-zelf design jurk als artsy-cultural product. Credits: MSKA, MoMu en Christian Wijnants.

Rik Wouters huiselijk utopia

Vorige maand is er in het MoMu een tentoonstelling, in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, van de Belgische schilder Rik Wouters (1882 – 1916) gestart. Het thema is het huiselijk utopia van Rik Wouters en zijn muze en vrouw Nel. De tentoonstelling is een combinatie van werk van Wouters met (mode)inspiraties op dat werk van Belgische ontwerpers, zoals Walter van Beierendonck en Ann Demeulemeester. Rik Wouters laat veel vrolijke, opgewekte kleurcombinaties van huiselijke taferelen zien. Hij is dan ook niet voor niets de Fauvist van België. In de wetenschap dat Wouters en zijn vrouw Nel maar een kort huwelijk hebben gehad, Wouters sterft op 34 jarige leeftijd, worden de ogenschijnlijk gewone dagelijkse bezigheden een intens intiem moment.

Rik Wouters Tulpen met lente/zomer-collectie van Dries van Noten (2001). Foto: EG

Rik Wouters Tulpen met lente/zomer-collectie van Dries van Noten (2001). Foto: EG

Een modemuseum, waar ontwerpers van nu ook een kijk in hun gedachten leveren. Rik Wouters MoMu.

Een modemuseum, waar ontwerpers van nu ook een kijk in hun gedachten leveren. Rik Wouters MoMu. Foto: EG

Maak je eigen Nel jurk

Het schilderij Rode Gordijnen uit 1913 laat Nel in een woonkamer tussen rode gordijnen staan. Ze draagt een wit-rode streepjurk. Deze jurk is het icoon van de tentoonstelling het huiselijk utopia. Het is daarom zo’n goed idee dat er door modeontwerper Christian Wijnants in samenwerking met La Maison Victor (zeg maar de Nederlandse Knippie) een patroon samen met de streepjesstof voor de jurk van Nel te koop is. Het patroonpakket kost € 68,70 en is online te koop.

Flyer: Maak zelf een designer jurk! Van Christian Wijnant als ode aan Rik Wouters.

Flyer MoMu. Maak zelf een designer jurk! Van Christian Wijnant als ode aan Rik Wouters.

Nel jurk aan naar Night @ the museum

Je koopt niet alleen het patroon, maar ook toegang tot de tentoonstelling en een Night @ the museum in het MoMu. Want aIs je Nel jurk klaar is, mag je deze op 8 december dragen op een Night @ the museum waar ook ontwerper Christian Wijnants aanwezig is. Samen met allemaal Nel jurken is er dan een speciale avond.

Nel jurk artsy-cultural vs DIY product

De Nel jurk is een goed voorbeeld van de gelaagdheid van een artsy-cultural product. Het schilderij Rode Gordijnen heeft Christian Wijnants geïnspireerd tot het ontwerp van een Nel jurk. De naaister mag de jurk in elkaar zetten om zelf te kunnen dragen. De speciale Night @ the museum is de apotheose. De gelaagdheid die in deze nieuwe museumproducten zit, bevalt mij wel. Een beetje van de kunstenaar, een mode-ontwerper uit het nu en de DIY van de draagster. In samenwerking met het tijdschrift La Maison Victor. Zo ontwikkel je artsy-cultural producten!

Limited edition X Modemuseum tapijt

Wil je echt iets exclusiefs dan is er een tapijt van 100% wol, geknoopt in een ambachtelijk Belgisch familiebedrijf. De tekeningen op het tapijt zijn de poezen, duiven en bloementuin van Dirk Van Saene zijn privé situatie. Het slow object (zo wordt het tapijt genoemd)  is de ultiem toepassing van huiselijkheid, mode, design en Belgisch vakmanschap. Smullen van de Limited Edition tapijt van Dirk Van Saene lees het blog van Merino wol.

 Rik Wouters Het huiselijk utopia. Limited Edition tapijt van Dirk Van Saene. Credits: MoMu.

Rik Wouters Het huiselijk utopia. Limited Edition tapijt van Dirk Van Saene. Credits: MoMu.

Uniqlo MoMu Sundays

Een andere verrassing was een gratis T-shirt van het Japanse kleding merk UNIQLO. Maar over de samenwerking met Uniqlo en het MoMu volgende week meer!

Het huiselijke utopia van Rik Wouters MoMu. Schoenen van Mats Rambout. Foto: EG

Het huiselijke utopia van Rik Wouters MoMu. Schoenen van Mats Rambout. Foto: EG

Rik Wouters in Antwerpen maar ook in Nederland

Wanneer je in Antwerpen bent, moet je zeker even gaan kijken naar de kleurrijke schilderijen van Rik Wouters. Tot 26 februari 2017 is de tentoonstelling het huiselijk utopia te bezoeken. Lukt het je niet om naar Antwerpen te reizen en wil je toch het werk van Rik Wouters zien? Vanwege zijn 100ste sterfjaar is er ook een tentoonstelling in Amersfoort. Museum Flehite heeft de tentoonstelling Rik Wouters & Nederland van 7 oktober tot en met 8 januari 2017.

Psssst … voor de liefhebbers is er ook het patroonpakket met verdwenen vouwtechniek van Walcheren.

Filed under: Experience, Museum & product

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

1 Comment

  1. Pingback: Paris Museum Retail Tour! Sluit je aan bij de 3e editie van de Tour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.