Museum now, Trends
Leave a comment

Het Woongeluk van Alma Tadema

Het Woongeluk van Alma Tadema

De tentoonstelling de Klassieke Verleiding in het Fries Museum in Leeuwarden is zo spot on op trends uit onze eigen tijd: Het kleurgebruik, de verleidingen, de role-playing, de intieme huiselijkheid.

De beeld-verteller Alma Tadema uit de 19e eeuw is als een blogger van nu. Hij neemt ons mee naar zijn woning waar hij leeft, werkt en ons steeds weer een nieuwe voorstelling geeft. Hij is de ceremoniemeester van de festijnen, de artdirector van de Romeinse decors. Tadema geeft ons beeldverhalen zoals de interieurblogger ons een kijkje geeft in zijn eigen woning met zijn eigen creaties.

sir-lawrence-alma-tadema-in-my-studio

Het Woongeluk van Alma Tadema | In mijn atelier | Alma Tadema | 1893 | Collectie Ann en Gordon Getty

Luxurious look and feel

Tadema’s huis in Londen diende niet alleen als woonverblijf voor hem en zijn familie. Het was ook zijn werkplek en het huis was ingericht om de verkoop van zijn schilderijen te stimuleren. Tadema was bedreven in het creëren van beeldverhalen en maakte van zijn huis een experience. De luxurious look and feel is om de ervaring van de woning van de kunstenaar te verrijken en de koper te verleiden. We zien dat nu terugkeren! De crisis is zo goed als voorbij. Heel voorzichtig stappen we af van het minimalisme in onze leefomgeving en geven we ook onze inrichting een luxurious look and feel. Dat doen we net zoals Tadema met stoffen. En daar waar Tadema zijde en brokaat drapeert, voegen wij kussens en kleine bankjes van fluweel toe.

Tadema interieur blogger uit de 21ste eeuw | The Drawing Room | Townshend House 1885

Tadema als een interieur blogger uit de 21ste eeuw |
The Drawing Room | Townshend House 1885

Joe Parkin Mayall | Alma Tadema atelier Townshend House | 1883

Joe Parkin Mayall | Alma Tadema atelier Townshend House | 1883

Klassiek met sensuele elementen

De 19e eeuwse Tadema toont in zijn schilderijen werelden die zich afspelen in Rome of Pompeii. Deze composities zijn voor een deel op de werkelijkheid gebaseerd, de attributen zoals de mahoniehouten bank of de Romeinse sandalen zijn de fysieke werkelijkheid uit de antieke tijd. Ook de settingen en ruimtes waar de taferelen zich afspelen zijn gebaseerd op gedocumenteerd onderzoek. Dat geldt niet voor de personages, deze zijn vrijwel allemaal ontstaan uit Tadema’s fantasie en vertelkunst. We weten trouwens niet of deze vrouwen allemaal zo loom op de marmeren bank hebben gehangen en poëzie hebben gelezen.

De kunstwerken verleiden. De fragiele gloed van de kleuren in de schilderijen, de sensuele en bescheiden blikken van de soms androgene vrouwen herkennen wij in 2016. De genderfication en de sensuele elementen die zijn toegevoegd worden ook juist nu gebruikt. Een voorbeeld daarvan is het retroperspectief op de Nederlandse mode door androgene modellen in de Fashion Week van 2016 in Amsterdam. Klassiek wordt vermengd met sensuele elementen.

Alma Tadema | Kersen |

Koraalrood en sensuele elementen | Alma Tadema | Kersen | Museum voor Schone Kunsten 1873

Flexa kleurentrends 2017 | Wonenonline.nl

Kleurpalet van Alma Tadema spot on | Flexa kleurentrends 2017 | Wonenonline.nl

Blogger van de 21ste eeuw

Alma Tadema had een eigen idee en stond los van wat zijn tijdgenoten schilderden. Hij werd als kitsch en te sensueel afgedaan. We kunnen met de ogen van de 21ste eeuw met veel plezier naar zijn keuzes kijken en daarvan genieten. De Klassieke Verleiding legt veel kruisverbanden. Alma Tadema vermengt antieke geschiedenis, na grondig onderzoek, in composities van Bijbelse verhalen of mythische voorstellingen. Tadema is een storyteller in beeld en juist die combinatie maakt dat historische films die zich afspelen in Rome of Egypte, inspiratie halen uit zijn werk. Maar wie goed kijkt op de tentoonstelling de Klassieke Verleiding ziet een interieurblogger uit de 21ste eeuw.

Alma Tadema | Among the Ruins | 1902-1904 | Wiki Art

Alma Tadema | Among the Ruins | 1902-1904 | Wiki Art

trendkleur-voor-het-jaar-2017-denim-drift-4

Denim Drift Trend kleur | Flexa kleur voor het jaar 2017

Stoffen, planten en altijd marmeren bankjes, decoreren zijn beeldverhaal zoals de interieurblogger zijn eigen huis voor de lezer en kijker opent. En steeds weer in dezelfde omgeving een nieuw theater schept.

Het Woongeluk van Alma Tadema | Anna Alma Tadema | Alma Tadema |

Het Woongeluk van Alma Tadema | Anna Alma Tadema | Alma Tadema | Royal Academy of Arts | Wikimedia Commons

De Klassieke Verleiding

De tentoonstelling de Klassieke Verleiding is zeer de moeite waard om te gaan bezoeken. Zo’n compleet overzicht van zijn werk zal zeker niet meer snel langskomen. De keuze van de curatoren voor het perspectief van de tentoonstelling, namelijk: de beïnvloeding van zijn werk (beeldtaal) op de filmindustrie in Italië en Hollywood, is zeer geslaagd en heel mooi uitgevoerd.

Alma Tadema | Finding Moses | 1904

Alma Tadema | Finding Moses | 1904

Romantiek in de museumwinkel

De catalogus die behoort bij de tentoonstelling is vlot geschreven en vol mooi beeldmateriaal van Alma Tadema. Jammer dat de inspiratie van zijn schilderijen niet tot meer verleidingen in de museumwinkel heeft geleid. Daarom mijn eigen variant voor de museumwinkel Alma Tadema in een van mijn volgende posts. Ga zeker kijken … en laat je verleiden.

Fries Museum | Alma Tadema | Klassieke Verleiding 1 okt – 7 februari 2017

Meer inspiratie en verleidingen zien kijk op mijn Pinterest bord | Alma Tadema

[alpine-phototile-for-pinterest src=”board” uid=”cultuurenretail” board=”alma-tadema” imgl=”pinterest” pinit=”1″ dl=”1″ dlstyle=”tiny” style=”wall” row=”3″ size=”192″ num=”12″ shadow=”1″ border=”1″ max=”100″ nocredit=”1″]

Filed under: Museum now, Trends

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.