Experience, Museum now, Trends
Leave a comment

vt wonen& designbeurs gemist? Haal inspiratie uit de Studio van Joan Miró

Inspiratie Joan Miró Studio. Mallorca. Foto: EG

Geen vt wonen&designbeurs in de RAI van Amsterdam dit jaar voor mij. Wel nazomerzon, zee en strand op het eiland Mallorca. Maar ook Mallorca biedt plekken voor inspiratie. Hoog op een heuvel naast Palma vind je de Fundació van Joan Miró. De plek waar Miró werkte aan zijn surrealistische beeldhouwwerken en schilderijen. Je ervaart hier de creatieve atmosfeer van Miró in zijn studio’s met kleine verzamelingen, objecten en grote muurschilderingen van krijt.

VTWonenbeurs gemist? Haal inspiratie uit de Studio van Joan Miró.

vt wonen&designbeurs gemist? Haal inspiratie uit de Studio van Joan Miró.

Doodles op de muur

Het typische Mallorcaanse landhuis uit de 18e eeuw wordt Son Boter genoemd. Het is dé plek waar Joan Miró zijn beeldhouwwerken maakten. Er zijn verschillende kamers en allemaal tonen ze objecten die de voorbeelden zijn van de vormen die terugkomen in zijn beeldende kunst. De gelaagdheid komt weer terug in de Doodles die heel groot op de muur zijn gekrijt en uitgewerkt. Juist die combinatie van eenvoudige objecten in de woning naar de doodles en geometrische objecten op de muur maakt de ervaring van het beleven van de expressie van de kunstenaar sterk.

Doodles op de muur. Fundació van Joan Miró.

Doodles op de muur. Fundació van Joan Miró. Foto: EG

Sense of Place Joan Miró Studio

De hal van de studio laat een kast met een kleine verzameling objecten zien. Kleine gekleide poppetjes met een wagen, maar ook een kleine pop van stof. Alle objecten en hun vormverschijning zie je terug in de kunstwerken van de kunstenaar. Je ervaart in de studio de sense of place. Hier is Miró nog net geweest – alles staat er nog. De zonnestralen vallen via de richel bovenin de studio op het nog levende werk.


Sense of Place Joan Miró Studio | Video EG

The Moneo Building

Het ruwe betonnen museum met hier en daar grote marmeren platen en glas is ontworpen door architect en Miró’s vriend Moneo. Het gebouw uit de jaren tachtig is sober en functioneel, maar samen met de schilderwerken en de kunstwerken vormt het één geheel. Geen zin meer om binnen te zijn? Dan loop je naar het museumrestaurant of door de tuin om te genieten van het uitzicht op de zee.

Moneo Building: museum van ruw beton met hier en daar marmeren platen en glas. Moneao architect en vriend van Miró.

Moneo Building: museum van ruw beton, marmeren en glas.

Museumwinkel

Ja, voor mij hoort een museumwinkel natuurlijk bij mijn bezoek. En ik wil mijn inspirerende ervaring aan het museum niet bederven, want die was meer dan goed. De (rommelige) winkel verkocht veel merchandise en prints van Miró.

Verzameling papieren replica’s

Ik heb mijzelf verwend met een klein papieren sculptuurtje Oiseau Soraire. Geïnspireerd door de verzameling van Miró start ik nu thuis mijn eigen kleine museum met papieren replica’s.

Papieren sculptuurtje Oiseau Soraire

Kartonnen sculptuurtje Oiseau Soraire. Fundació van Joan Miró. Foto: EG

Interieuradvies

Interieuradvies nodig? Ga naar de Fundació van Joan Miró op Mallorca. Bekijk de surrealistische kunst, de muurschilderingen en de eenvoudige objecten waar Miró zich door liet inspireren.

VTWonenbeurs gemist? Haal inspiratie uit de Studio van Joan Miró.

vt wonen&designbeurs gemist? Haal inspiratie uit de Studio van Joan Miró.

Meer impressies Fundació van Joan Miró. Kijk op YouTube bij Fundació van Joan Miró.

Zin om zelf te gaan kijken?  Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca  | C. de Saridakis 29 | Palma

Filed under: Experience, Museum now, Trends

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.