Museum & product, Trends
Leave a comment

De pop in ons huis is een knipoog naar ons zelf

Houten poppen Vitra.

De pop in ons huis is een knipoog naar ons zelf

Langzaamaan zie ik meer en meer mensen een pop kopen en die in hun woonkamer neerzetten. Waar komt die behoefte vandaan? En is de trend nieuw?

Kort ontsnappen aan de realiteit van ons dagelijks leven. Deze trend weerspiegelt onze behoefte aan fantasie en low-tech plezier in tijden van onzekerheid in een snel veranderende maatschappij (stylink). De stroom aan informatie die via allerlei kanalen binnenkomt, creëert een behoefte om daar thuis aan te willen ontsnappen. De pop in ons huis is de knipoog naar ons zelf in tijden van onzekerheid.

Poppen van Mimi Kirchner.

Poppen van Mimi Kirchner. Foto: Mimi Kirchner.

Pop voor onzekere tijden

Plaats ik de trend van de pop in ons huis in een historisch perspectief, dan zie je dat de behoefte om te ontsnappen aan onzekere tijden al heel oud is en de pop ons helpt door moeilijke momenten heen te komen en ons schertsend de wereld toont.

Oudste popje voor volwassenen

Is de trend nieuw? Nee, het alleroudste popje voor volwassenen is van meer dan 20.000 jaar voor Christus. Met de naam Venus van Willendorf. Het popje was in bezit van een jagerverzamelaar en paste precies in het holletje van je hand. Het kleine, ronde vrouwtje met de zachte vormen heeft geen werkelijke gelijkenis. Zij vertedert en gaf de jagerverzamelaar een geruststellende functie (ook vruchtbaarheid) in zijn onbekende grote wereld.

Het oudste popje. Venus van Willendorf.

Het oudste popje voor volwassenen. Venus van Willendorf.

Paul Klee handpoppen

De expressionistische kunstenaar Paul Klee (1879-1940) maakte Kasperl handpoppen van allerlei restmaterialen voor zijn zoon Felix. Het Kasperltheater is een poppenkasttheater, vergelijkbaar met onze Jan Klaassen en Katrijn. In het Kasperltheater is het de komische held Kasperl die zich moet verweren tegen allerlei gekkigheden. Met tegenstanders zoals de Dood, de Duivel en een politicus. Maar Kasperl overwon altijd. Het Kasperltheater is meer een volkstheater voor volwassenen, waar maatschappelijke thema’s met een knipoog worden nagespeeld.

Poppen Paul Klee.

Poppen Paul Klee. Paul Klee Centrum in Bern.

De pop als mannequin

Dit voorjaar vond ik in de Elle Decoration poppen gemaakt uit luxe meubelstoffen. Deze poppen waren gebaseerd op creaties van poppenmakers van de Etsy. Ook Style Indicator, een fashion forecasting bureau, presenteert haar trendsheets met de mode voor de aankomende seizoenen op handgemaakte poppen. En kiest daarmee niet voor mannequins.

Poppen Style Indicator.

Poppen Style Indicator. Credits: Style Indicator.

Evie Barrow poppen

Poppen van Evie Barrow. Credits: Evie Barrow.

Vitra collectie houten poppen

De Vitra collectie houten poppen staan voor mij op al mijn verlanglijstje voor kerst. Begin jaren 60 gemaakt door Alexander Girard (1907 – 1993)  voor zijn huis in Santa Fe. Uitgebracht door Vitra zijn deze Wooden Dolls nu te verzamelen als decoratie voor onze woonkamers. Soms lachend en soms grimmig staan ze daar ‘eigenzinnig’ op ons dressoir of in onze boekenkast.

En … als je goed kijkt, zie je dat de poppen van Vitra best een beetje lijken op de poppen van Klee.  Voor de liefhebbers van deze kleurrijke interieur architect en textiel ontwerper is er binnenkort (3.12.2016-22.01.2017) een overzichtstentoonstelling in het Vitra Museum in Zwitserland.

De houten poppen van Vitra.

De houten poppen van Alexander Girard bij Vitra. Credits: Vitra

De pop in ons huis is een knipoog naar ons zelf

De poppen die onze woonkamer binnen komen zijn niet realistisch. Het zijn karikaturen die ons een knipoog geven in een wereld die net als in de wereld van de jagerverzamelaar ons geruststellen in tijden van onzekerheid en ons laten lachen als de poppen van het Kasperl theater.

Zin in een pop?

Hieronder vind je verschillende mogelijkheden, van een pop om te kopen tot een pop van Paul Klee om te maken.

poppen-klee

Poppen van het Paul Klee Centrum Bern.

De poppen uit de Elle Decoration zijn van: Mimi Kirchner, WoodlandTale en Evie Barrow. Je kunt ze kopen bij Etsy of zelf het patroon bestellen om de pop zelf te maken. De serie houten poppen van Vitra zijn te koop bij het Design Museum in Londen. Maar ik heb ze ook bij Loods 5 gezien.

Melkpakken poppen van Paul Klee

De poppen van Paul Klee zijn zelf te maken met de melkpakken via de link van het poppenspelmuseum. Wil je liever een replicapop Van Klee, dan kun je deze bestellen bij het Paul Klee Centrum in Bern.

Paul Klee Doepak van het Poppenspelmuseum

Paul Klee Doepak van het Poppenspelmuseum.

Sweet Heroes

Als laatste wil ik graag wijzen op de pop Sweet Heroes. Niet helemaal voor volwassen maar zeker wel een speciale pop waar bij je ook nog een goed doel, Stichting My World, voor de wederopbouw in Nepal ondersteunt.

De pop Sweet Heroes.

De pop Sweet Heroes. Een pop waar bij je ook nog een goed doel ondersteunt. Foto: Sweet Heroes.

Poppen trend tips

Meer poppentrends gezien? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.