Museum & product, Museumwinkel
Leave a comment

Romantiek in de museumwinkel

Romantiek in de Museumwinkel. Alma Tadema

Romantiek in de museumwinkel

Afgelopen week schreef ik al over het Woongeluk van Alma Tadema en de kruisbestuivingen die zijn werk levert. Zijn schilderkunst en vooral de beeldverhalen die in zijn werk zitten zijn bronnen van inspiratie geweest voor films, waaronder de blockbuster de Gladiator. Maar zijn werk levert nog steeds veel inspiratie.

_alma-tadema_zonder_nummers2

Museumwinkel Friesmuseum

In de winkel van het Friesmuseum vond ik weinig terug van een creatieve kruisbestuiving tussen de kunstenaar Tadema en bijvoorbeeld (product)ontwerpers. Behalve een sjaal die een beetje deed denken aan het werk van Tadema was er vooral veel merchandise zoals brillenkokers, boekenleggers en magneten. Dat vond ik een teleurstelling. Vooral omdat zo veel huiselijkheid en romantiek in het werk van Tadema tot een ruime productselectie had kunnen leiden.

De catalogus en een kinderboek

De holistische ervaring van de tentoonstelling werd direct na afloop in een kleine winkelstand doorgetrokken met de verkoop van de catalogus en enkele ansichtkaarten met afbeeldingen uit de tentoonstelling. En eerlijk is eerlijk het is een heel fijne catalogus. Vlot geschreven, voor iedereen die na het bezoek thuis nog wat meer wil weten over zijn het leven en het werk van Alma Tadema. Ook het kinderboek Wonen in een Schilderij (zelfs in het Fries) is een prachtig kinderboek en zeker een aanrader.

Kinderboek: Wonen in een schilderij. Lida Dijkstra (2016).

Kinderboek: Wonen in een schilderij. Lida Dijkstra (2016).

Romantiek in de museumwinkel

Ik had wel wat meer romantiek in de museumwinkel willen zien. Meer tot de verbeelding sprekende producten die aansluiten bij alle rozenblaadjes en het gevoel van de lome dromende vrouwen. Omdat het bij mij tot de verbeelding sprak heb ik mijn eigen productselectie gemaakt.

Alma Tadema, Een gunstig uitkijkpunt (1895). Van links naar rechts van boven naar beneden: Prachtige uitgaven van Phaidon Press Lawrence Alma Tadema geschreven door Rosemary Barrow € 29,90 Bol.com, Glazen Cosmic Vaas € 85,00 bij &Klevering, Poëzieplaatje € 0,95, Bloemenkraag van Iris Nijenhuis € 44,95, Sneeuwbal met bloesemboom € 11,50 &Klevering, Het Pocket Herbarium boekje om mee te nemen tijdens een romantische wandeling € 14,99 Uitgeverij Snor.

Alma Tadema, De lievelingsdichter (1888)Van links naar rechts van boven naar beneden: Kinderboek Wonen in een schilderij geschreven door Lida Dijkstra € 15,95 Bol.com, Rose Gold schaar om hartjes mee te knippen Haute Papier collections ongeveer € 18,50, Silence Note Book met marmeromslag € 4,25, Roze Blooming Vase &Klevering, voor zacht kaarslicht een Marmeren Kandelaar € 22,50 &Klevering, voor een zachte kus Smith’s Minted Rose Lip Balm € 10,95 Douglas.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.