Trends
comments 2

Van Gogh en de VT Wonen & Design Beurs

De Groene Kamer van Van Gogh

In de ochtendzon opende dinsdagochtend de VT Wonen & Design Beurs in de Amsterdamse RAI. Mijn doel was daar om met een mede-trendwatcher Donata van der Rassel van Aurora Concepts een rondje over de beursvloer te lopen en trends te signaleren. Waar komen erfgoed & woontrends elkaar tegen in de grootste woonbeurs van Nederland?

Dit zijn mijn vier keuzes van de meest in het oog springende combinaties van erfgoed en wonen:

  • De Groene kamer van Van Gogh
  • Verdwenen cultureel erfgoed
  • De knutselkamer
  • Mini Wunderkammer

De Groene kamer van Van Gogh

De tuin van Daubigny van Vincent van Gogh is de inspiratiebron voor de Groene kamer in het huis van Groene Kamer van Ariadne At Home op de VT Wonen & Design Beurs. Van Goghs kunstwerk de tuin van Daubigny is aan een zijde van de kamer wandvullend opgeblazen. De andere muren zijn in twee verschillende kleuren groen geverfd. Het groen (Cottage Green en Green Tea) is hier rustgevend en geeft je het gevoel in de tuin met Van Gogh te zitten, kijkend naar zijn geschilderde bloemen. Samen met de zonnebloemen in de groene glazen vaasjes en de versieringen aan de muur is het een kamer geworden om te lezen en te genieten. Een schilderij van Van Gogh is hier geen schilderij meer maar een manier om te wonen en te leven. Het geeft rust en ontspanning en leert ons naar buiten kijken.

Zonnebloemen decoratie

Glas en Zonnebloemen in de groene kamer van Van Gogh.

 

Van Gogh zonnebloemen in de groene kamer.

Van Goghs zonnebloemen in de groene kamer.

hobbykamer_VTWonen en Designbeurs

Hobbykamer VTWonen en Designbeurs.

Verdwenen cultureel erfgoed

De herinteresse in ambachten is al een tijd aan de gang. We zien een opleving van bijna verdwenen cultureel erfgoed. De barbier, de timmerman en ook de coupeuse komen allemaal weer terug. Maar hoe pas die ambachten toe? Wat kun je doen om je bezoekers te activeren een ambacht uit te proberen of even iets aan een werkje te doen? Of, zoals in het VT Wonen huis op de beurs, een grafisch ontwerp te laten kiezen, af te rekenen en mee naar huis te laten nemen? Het VT Wonen huis gaf ruimte aan het Grafisch Werkcentrum Amsterdam en het Crossover Collective. Veel bezoekers zag ik met plezier een bijdrage leveren aan het grote collectieve borduurwerk of een ontwerp kiezen om te laten afdrukken op de kleine drukpers die voor de gelegenheid was opgesteld door het Grafisch Werkcentrum uit Amsterdam.

Het Grafisch Werkcentrum boodt bezoekers van de woonbeurs de mogelijkheid om een ontwerp te selecteren, de inkt te kiezen en te laten afdrukken op de ambachtelijke pers.

Grafischwerk Centrum VTwonen en Designbeurs

Grafischwerk Centrum VTwonen en Designbeurs.

Het Crossover Collectieve gaf gelegenheid aan bezoekers om even rustig wat steken te zetten op een collectief borduurwerk.

Erfgoed toepassen Crossover Collective.

Erfgoed toepassen Crossover Collective.

Cross Collective plezier.

Cross Collective plezier.

De knutselkamer is terug

Een aantal exposanten lieten ons kleine ruimtes zien waar een plek is ingericht voor hobby’s. De werk- of studeerkamer is niet meer. De crisis heeft ons geleerd kleine klusjes weer zelf te gaan doen. We creëren in huis een mooi ingerichte plek waar de naaimachine staat.

Het naaikamertje is terug.

Het naaikamertje is terug.

Of het schuurtje krijgt een werkbank voor het stekken van plantjes of voor de reparatieklusjes in huis.

Schuurtje VT wonen en design beurs

Schuurtje VT Wonen en Design beurs.

hobbykamer_VTWonen en Designbeurs

Hobbykamer VTWonen en Designbeurs.

Mini Wunderkammer

Eigenhuis en Interieur heeft op de VT Wonen & Design beurs een aantal showcases ingericht. Deze mini Wunderkammer’s geven heel duidelijk de interesse voor de natuur en kleine artefacten in onze woonkamer weer.  Deze trend geeft aan hoe dicht museale opstellingen aanschurken tegen het decoreren van onze eigen woonomgeving.

De Wunderkammer van Eigenhuis en Interieur.

De Wunderkammer van Eigenhuis en Interieur.

VT Wonen en Designbeurs Glaswerk en Natuur

 

Meer lezen over de VT Wonen en Design Beurs 2015, dan verwijs ik je graag naar het artikel van Monique Tieleman op Styling.nl

Filed under: Trends

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

2 Comments

  1. Pingback: Samen kleuren. Goed idee voor de museumwinkel!

  2. Pingback: VTWonenbeurs gemist? Haal inspiratie uit de Studio van Joan Miró

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.