Museum now, Trends
Leave a comment

Het museum als het stadspark van de toekomst?

Museum en natuur. Metafloristiek in MSK Gent.

Hoe het Museum voor Schone Kunsten in Gent met Metafloristiek de ultieme rust creëert.

Stadscentra worden steeds drukker. Stadsparken raken overvol. Overal wifi en een stortvloed aan “experience” prikkels? Waar vind je nog een plek voor jezelf, waar is ruimte voor reflectie? In Gent heb ik die gevonden. Op een enorme matras in een droomwereld van sprookjes en natuur kon ik eindeloos ongestoord genieten van pure stilte en rust.

Neemt het museum de rol van de natuur over? In mijn lezing The Future Museum signaleerde ik al de trends van ‘The third place’ en ‘Nature and reflection’. We zoeken plekken van bezinning. We gaan nog dichter op de natuur zitten. We kijken met de microscoop of door een vergrootglas anders naar de wereld om ons heen.

Metafloristiek. MSK Gent.

Hoe het MSK in Gent met Metafloristiek de ultieme rust creëert.

In het Museum voor de Schone kunsten in Gent had ik zo’n bijzondere natuurervaring door de installatie Metaflositiek van Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger. Met hun installaties tasten de beide kunstenaars de grenzen af tussen droom en werkelijkheid. In een sprookjesachtige omgeving waar elementen uit de natuur samengevoegd zijn met objecten gevonden in de parken en straten van Gent ervaar je een intense rust.

Metafloristiek. MSK Gent. Sprookjesachtige details.

Metafloristiek MSK Gent. Sprookjesachtige details.

Rust en reflectie

Zittend en liggend onder de installatie Metafloristiek ging ik steeds meer details zien. Details die een enorme schoonheid tonen, maar ook de grillige, lelijke kanten van de natuur en onze omgeving. Ik voelde mij alsof ik op een speciaal plekje op aarde was, los van alle besognes in ons leven. Even de batterij opladen. Hier vond ik de weldadige rust van de natuur terug. Wat een bijzondere ervaring!

MSK Gent. Metafloristiek. Grillige details.

MSK Gent. Metafloristiek. Grillige details.

Museum van de toekomst geeft ons natuur

Musea in de stad zullen ons steeds vaker een natuurervaring gaan bieden, om ons te vullen met inspiratie en reflectie als tegenhanger van het leven in de drukke stadse leven. Het museum als stadspark van de toekomst?  Het MSK in Gent geeft ons vast een inspirerend, sprookjesachtig voorproefje.

METAFLORISTIEK 22.04.2016 – 22.10.2017

MSK Gent | Museum voor Schone Kunsten
Fernand Scribedreef 1, Citadelpark
9000 Gent, België

 

 

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.