Experience, Museum & product, Museumwinkel
comment 1

Cromhouthuis en Wunderkammer

Cromhouthuis en Wunderkammer Het spanningsveld tussen storytelling in het museum en in de winkel.

Cromhouthuis en Wunderkammer. Het spanningsveld tussen storytelling in het museum en styling in de winkel.

Het statige Cromhouthuis aan de Amsterdamse Herengracht is in samenwerking met het stylistencollectief The Wunderkammer opnieuw ingericht om de sfeer en de de grandeur uit de Gouden Eeuw terug te brengen in het grachtenhuis.

Grachtenhuis uit de Gouden Eeuw

Het grachtenhuis van één van de rijkste en machtigste families uit het Amsterdam van de 17e en 18e eeuw bestaat uit verschillende vertrekken over verschillende verdiepingen. Het interieur is geen letterlijke reconstructie. Stylistencollectief The Wunderkammer werd gevraagd mee te denken over de aankleding en de inrichting om aan het geheel een hedendaagse draai te geven. Zij konden putten uit de brede collectie van het Amsterdam Museum en combineerden dat met hun specialisme in bloemen (Het Parool 23 maart 2016).

Decoratie The Wunderkammer Cromhouthuis.

Decoratie The Wunderkammer Cromhouthuis | Foto EG

Rariteitenkabinet

Een typisch fenomeen uit deze tijd is het hebben van een rariteitenkabinet. Vaak een kunstkast met deurtjes en blaadjes waar een schat aan zeldzaamheden te vinden is. Van natuurverschijnselen, exotische voorwerpen tot artefacten. Met de keuze van de voorwerpen toonde de eigenaar zijn kennis van de wereld zoals zij die toen net ontdekten. De rariteiten in het Cromhouthuis, door de stylisten van The Wunderkammer uit de collectie van het Amsterdam Museum geselecteerd, zijn inderdaad exotisch en fijn om even tussen te vertoeven.

De presentatie van deze rariteiten is minder spannend dan ik had gehoopt. De heren van The Wunderkammer zijn bekend om hun krachtige, overdadige en decoratieve presentaties van bloemen- en plantendecoraties in combinatie met meubilair en decoratieve objecten. Overdaad en kracht vond ik in de stijlkamers van het Cromhouthuis niet terug. De vaste museumshop van The Wunderkammer in het Cromhouthuis daarentegen toonde wel precies de krachtige overdaad aan exotische producten.

Museumwinkel The Wunderkammer in het Cromhouthuis.

Cromhouthuis en Wunderkammer | Foto EG

Styling en Storytelling. 

De halfjaarlijkse Shop for a week van The Wunderkammer is veel spannender om te bezoeken dan deze styling in het Cromhouthuis. Storytelling in een museum, dynamiek aanbrengen in een selectie van erfgoedobjecten en daarbij de toeschouwer het verhaal van een dynastie uit de Gouden Eeuw vertellen, behoeft meer gelaagdheid in de presentatie dan mooie styling.

The Wunderkammer museumwinkel Cromhouthuis.

Museumshop The Wunderkammer Cromhouthuis | Foto EG

Museumshop The Wunderkammer in het Cromhouthuis

De museumshop is een winkel waar je de rariteiten en exotica gewoon kunt kopen. De vorige museumwinkel in het Cromhouthuis was een beetje droevig en maakte niet veel winst (Het Parool 19 mei 2016). Nu kun je er producten kopen uit of geïnspireerd op de natuur. De collectie wisselt met het seizoen mee.

Rariteitenkabinet versus winkel in exotica

Heel eerlijk gezegd, had ik gehoopt dat in het Cromhouthuis het spanningsveld tussen het rariteitenkabinet met zijn exotische spullen en hedendaagse decoratieve objecten meer tot uitdrukking zou komen. Toch raad ik iedereen aan die een heerlijke museumshop wil ontdekken, even langs te gaan op de Herengracht in Amsterdam.

www.cromhouthuis.nl |  Herengracht 366-368, Amsterdam

Follow my blog with Bloglovin

1 Comment

  1. Pingback: Kevers op een stokje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.