Cultuur & Retail, Experience, Museumwinkel
comments 4

Is de Boutique Shop van Musée Picasso een museumwinkel?

Is de Boutique Shop van Musée Picasso een museumwinkel?

Is de Boutique Shop van Musée Picasso een museumwinkel?

Zaterdagochtend in Parijs. Samen met mijn vriendin Aaf vroeg op pad. Het lijstje met de te bezichtigen winkels en museumwinkels ligt klaar. Inclusief de wandelroute door Parijs.

‘Best museum shops of the world’

In verschillende lijstjes met de beste museumshops, zoals van de Guardian, komt steeds de museumwinkel van het Picassomuseum naar voren. Genoeg reden om een bezoek te brengen. Zou ik hun Boutique Shop ook de beste museumshop van de wereld vinden?

De presentatie is als een atelierwoning.

De presentatie van de Boutique Shop is als een atelierwoning.

Destination shop in Le Marais

De boutique, een mooi frans woord, is gesitueerd in dezelfde straat als het Picassomuseum, maar aan de overkant. Het wordt een destination shop genoemd: de winkel is geheel (financieel) zelfstandig, met een assortiment dat is opgebouwd rondom een thema, in dit geval Picasso. Je kunt geen destination shop runnen met een winkel waar je alleen maar (educatieve) boeken, prints en ansichtkaarten en wat souvenirs kunt kopen.

De boutique is gesitueerd in dezelfde straat als het Picassomuseum,

De boutique is gesitueerd in dezelfde straat als het Picassomuseum.

Atelierwoning

Mijn eerste indruk: de winkel doet niet onder voor alle andere hotspots in deze trendy wijk, Le Marais. Ik ben verrukt over de keuze van het productassortiment. Picasso is hier niet verwerkt tot platte merchandise. Naast boeken en ansichtkaarten is de winkel een walhalla van aardewerk, textiel en andere lifestyle artikelen. De presentatie is als een atelierwoning. Een comfortabele stoel met een heerlijk plaid. Een grote tafel met aardewerk en een boekenkast gevuld met boeken. Aaf, die op zoek is naar verdiepende literatuur over Picasso en tijdgenoten, is niet zo enthousiast. Haar favoriete winkel is de boekwinkel van het Stedelijk Museum van Amsterdam. Er zijn inderdaad boeken over Picasso, maar zij houdt van heel veel boeken om daar dan dat ene goudklompje tussen te vinden. Die zijn er niet! Ze vindt wel een mooie DVD over Picasso.

de winkel doet niet onder voor alle andere hotspots in deze trendy wijk, Le Marais.

De winkel doet niet onder voor alle andere hotspots in deze trendy wijk, Le Marais.

Artsy-cultural producten

De meeste producten zijn ontwikkeld met jonge ontwerpers, rond het thema Picasso. Details uit kunstwerken of kleuren van schilderijen zijn gekozen voor moderne interieurartikelen. Een kussen voor de bank met Dora, de vrouw van Picasso. Picasso is geen merchandise hier. Picasso is een stukje kunst in een woonaccessoire. Ik hoor steeds vaker de term Artsy-cultural producten voorbij komen voor dit soort producten.

Is de Boutique Shop van Musée Picasso een museumwinkel?

Is de Boutique Shop van Musée Picasso een museumwinkel?

Doelgroep en vloerplan

De winkel heeft drie aan elkaar grenzende ruimtes met veel natuurlijk licht. Alle ruimtes zijn verbonden maar hebben duidelijk een vloerplan voor de verschillende doelgroepen. De museumbezoeker kan direct een aandenken aan zijn bezoek meenemen en de meest toegankelijke literatuur over Picasso staat in de boekenkasten in de tweede en derde ruimte. Kinder-Picasso’s kunnen in de achterste ruimte aan mooi geëtaleerde tafels op eigen hoogte tekenen met de kunst-kleurboeken en stiften die ook te koop zijn.

Kinder-Picasso’s.

Kinder-Picasso’s hebben een eigen plek.

Smaak van de interieurstyliste

Aaf koopt samen met de DVD twee ansichtkaarten, ik koop een boek van Sarah Lavoine, een bekende interieurstylist uit Parijs. Haar boek is in de Boutique Shop te koop samen met het keramiek dat in haar interieurkleurschema past. Het boek van Lavoine is een duidelijk onderdeel van een marketingstrategie. Een bekende interieurstyliste promoot het keramiek in de Boutique Shop en in haar blogs over interieur vind je prints van Picasso en het keramiek van de Boutique Shop.

Smaak van de interieurstyliste.

Smaak van de interieurstyliste.

De beste museumwinkel?

Ik ben enthousiast over de productselectie; geen merchandise, maar artsy-cultural producten voor in je woonkamer. Maar is de Boutique Shop van het Musée Picasso de beste museumwinkel? Is het zelfs wel een museumwinkel?

Ja, dat is het wel, en nog een bijzondere ook. Het zwaartepunt ligt bij lifestyle. Een lifestyle winkel met artsy-cultural producten, rondom het thema Picasso. Een winkel die zelfstandig bestaat, eigen locatie, eigen strategie, eigen promotie. Of het de allerbeste is? Dat durf ik niet te zeggen.

Is het een voorbeeld voor andere musea? Absoluut! Iedere liefhebber van (museum)winkels moet er gaan kijken. Ik ga onderwijl verder met (be)zoeken! En als jij een bijzondere boutique ziet, laat je het me dan weten?

Boutique du Musée national Picasso – Paris

4 Comments

  1. Pingback: Color Blocking in de winkel van het Groninger Museum

  2. Pingback: Paris Museum Retail Tour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.