Experience, Museum now, Trends
comment 1

Verzamelingen van resten uit de natuur

Stedelijk Museum Schiedam. Herman de Vries catalogus. (Stedelijk Museum Schiedam)

Jagers en verzamelaars

Verzamelen is van alle tijden. Onze voorouders worden niet voor niets ‘Jagers en Verzamelaars’ genoemd. De privécollecties verzamelingen die ik de laatste tijd spot in woonbladen, livestyle pagina’s van dagbladen en op Pinterest zijn verzamelingen van resten uit de natuur. Wat zeggen deze verzamelingen over ons?

Verzamelingen van schedels

Struinen op Pinterest geeft goed aan waar we ons in onze omgeving zoals de stad, onze huiskamers of onze tuinen mee bezig houden. De laatste tijd viel mijn oog op de verzamelingen van schedels van klein dieren, stukjes hout, gedroogde planten of stenen en schelpen. Verzamelingen van resten uit het bos of strand. Geen bijzondere kristallen of zeldzame planten, maar kleine objecten die wij allemaal in de natuur kunnen zien en vinden. Oprapen en meenemen.

Herman de Vries. All. Stedelijk Museum Schiedam.

Herman de Vries. All. Stedelijk Museum Schiedam.

Herman de Vries. All

Deze zomer [te zien tot 25-01-2015] bezocht ik de tentoonstelling van Herman de Vries (1931) in het Stedelijk Museum Schiedam. Herman geeft een duiding aan onze interesse in natuurobjecten in onze huiskamers. ‘Cultuur is de menselijke realiteit en die is volgens hem altijd terug te voeren op de natuur’. De Vries confronteert ons in de zalen van het Stedelijk Museum met de processen van verandering en vergankelijkheid door half vergane artefacten, boomstammen, stronken en schedels te tonen. Wanneer de ordening van dode bladeren, kale botten en schedels doordringt, confronteert die ons met de terugkerende processen uit die natuur en onze verwijdering tot diezelfde natuur.

Cultuur is de menselijke realiteit en die is volgens

Herman de Vries altijd terug te voeren op de natuur

Kleine natuurcollecties

De trend van het verzamelen en presenteren van schedels, restjes hout of gedroogde planten en stenen in onze comfortabele woningen, weg van de elementen, helpt ons herinneren aan die natuur en daarmee ook aan onze eigen sterfelijkheid.

Herman de Vries. All. Stedelijk Museum Schiedam.

Herman de Vries. All. Stedelijk Museum Schiedam.

 

Bronnen: www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Pinterest bord Inspired by Nature

 

 

Filed under: Experience, Museum now, Trends

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

1 Comment

  1. Pingback: Merken en Musea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.