Museum now, Trends
Leave a comment

Museum van de 21ste eeuw

Louis Vuitton Foundation.

Louis Vuitton Foundation.  Beeld LVF en Ellen Groenveld.

Het museum van de 21ste eeuw. Museum Fondation Louis Vuitton is een gloednieuw totaalmuseum in Parijs. Een cultuurcentrum met een wisselwerking tussen de stedelijke omgeving en de mogelijkheid om cultuur te ontvangen en de ruimte te geven. Het startpunt voor de Europese musea van de 21ste eeuw?

De Fondation Louis Vuitton (LVF) is een uitgesteld geschenk van Bernard Arnault, van de LVMH groep, aan de stad Parijs. Het gebouw is ontworpen door de architect Frank Gehry, bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao.

Museum van de 21ste eeuw

De LVF is een eigen cultureel initiatief, gericht op bevordering en ondersteuning van de hedendaagse kunst, voor een breder (internationaal) publiek. Voor Parijs is de LVF een nieuw cultureel avontuur, op een nieuwe plek aan de rand van de stad. De LVF is gewijd aan de (hedendaagse) kunst en wil graag een forum zijn voor kunstenaars en ontmoetingen. De LVF is een privaat museum, gebouwd met de verkoop van luxe lederwaren, maar die ‘eenvoudige relatie’ wordt op geen enkel moment in het hele gebouw gemaakt of gevoeld. Het museum laat ons ervaren dat LV zijn oorsprong kent; die van een authentieke vakman met oog voor detail.

Cultuur en urbanisatie

De kracht van het gebouw van de LVF is het spel tussen erfgoed, urbanisatie, landschap, natuur en cultuur. Op de begane grond een openlucht theater voor Griekse tragedies,  maar ook tentoonstelling- en filmzalen voor exposities en ontmoetingen. Een centrum met een wisselwerking tussen de stedelijke omgeving en ruimte voor cultuur.

Het dakterras van Parijs

De hoogste verdiepingen van het gebouw spelen met het Bois de Bologne. En daarmee wordt de rauwe urbanisatie van Parijs tot schoonheid gemaakt. De dakterrassen van het museum verspringen van hoogte en geven steeds een andere blik op Parijs. Iedere uitkijk door de staalconstructies van het gebouw geven ons een ander Parijs, een andere lucht, een andere blik op de verstedelijking.

Private musea

Musea zijn vaker ontstaan uit privécollecties van verzamelaars. Cultuur kent de angst dat de grenzen tussen commercie en cultuur vervagen. Dat ons producten of keuzes worden opgedrongen om over te gaan tot consumeren. De LVF laat ons zien dat er geen opgedrongen commercie hoeft te zijn. De keuze om de bezoeker in het gebouw de schoonheid van de stad te laten ervaren en daarmee ons als bezoeker bewust te laten worden van onze stedelijke ‘eigen omgeving’ (lees: cultuur) toont ons de hand van een authentieke ambachtsman.

Schoonheid, plezier en zintuigen

Het museum van de 21ste eeuw laat ons in één gebouw reflecteren op kunst, cultuur, stad en natuur. Het geeft een verlangen naar meer.

Meer informatie over Fondation Louis Vuitton.

Dit artikel is geschreven voor RozenbroodTrendAcademy door Ellen Groenveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.