Cultuur & Retail
comments 4

Museum van de ghetto-cultuur

Een museum en onderneming in Parijs gewijd aan de ghetto-cultuur. Le Comptoir Général. Succesvol museum én onderneming tegelijk.

Le Comptoir Général is in de eerste plaats erfgoed met een energiek verhaal. Het is de kruisbestuiving tussen erfgoed en cultureel ondernemen. 

Het is het verhaal van ondernemen om te overleven. De oprichters zijn Aurélien Laffon, regisseur, en Etienne Tron, DJ en producer. Beide mannen groeide op in de banlieus van Parijs en zagen daar hoe mensen in armoede leven, maar ook hoeveel creativiteit er is. 

Le Comptoir Général ligt in het 10e arrondissement, verscholen tussen de huizen aan het Canal Saint-Martin. Je ervaart bij het binnen komen van dit oude gebouw een enorme energie en inspiratie. De ruimtes zijn ingericht met tweedehandsmeubelen en veel groenen planten. De centrale ruimte is een mix van een café, een markt met vintagespullen en rariteiten, maar ook met kleine inkijkjes in het leven van een Afrikaans reisbureautje, een fotograaf of de Afro-kapper. 

De apotheek. Le Comptoir Général Paris.

De apotheek. Le Comptoir Général Paris.

Congresgangers geïnspireerd

Le Comptoir Général is ondernemen met een heel krachtig verhaal. Bij mijn bezoek waren er ruimtes gevuld met congresgangers die in kleine clubjes aan het werk waren. De ruimtes mogen gehuurd worden door bedrijven en goede doelen die actief zijn op milieugebied, solidariteit, sociale innovatie of culturele diversiteit. Maar er is veel meer. Le Comptoir Général heeft wisselende exposities van kunstenaars uit arme landen, met ‘het ghetto’ als onderwerp, filmvoorstellingen, een platenlabel en (tweedehands) boekenmarktjes. 

Non-profit organisatie

Le Comptoir Général is een non-profit organisatie. Alle inkomsten worden geherinvesteerd in de artistieke en sociale activiteiten van het centrum. Tevens wordt met een deel van de opbrengsten duurzame praktijken in arme landen over de hele wereld ondersteund.

Cultuur en ondernemen kunnen heel best samen

Dit museum laat zien dat cultuur en ondernemen niet één verschijningsvorm kent. Le Comptoir Général bewijst dat je met een eigen identiteit, het vertellen van verschillende verhalen tegelijk een succesvol museum en ondernemer kunt zijn. Bij een bezoek aan Parijs en interesse in cultuur of erfgoed een absolute must!

Le Comptoir Général, het Museum van Gettocultuur

80 Quai de Jemmapes, 75010 Parijs 

http://www.lecomptoirgeneral.com/

4 Comments

  1. Pingback: Gather onderzoekt waar retail naartoe gaat: “Misschien wordt het wel een museum.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.