Museumwinkel
Leave a comment

FOMU. Van nieuwe entree naar herinrichting museumwinkel

Het FOMU (Foto Museum in Antwerpen) is een bekende museumwinkel voor Antwerpenaren. De winkel wordt ook vaak genoemd als een van de beste of leukste museumwinkel van Antwerpen. En dat is ook zo! De winkel heeft niet alleen een uitgebreid productassortiment boeken over fotografie, maar is ook een trendsetter in de keuze van het assortiment. De Antwerpenaar weet ‘hier moet je zijn voor een cadeau dat nog niet in de stad te vinden is’. Shopmanager Tanja Vereijken is dan ook full time bezig met haar winkel. Je vindt haar altijd op ShowUp en Maison&Objet zoeken naar producten die passen bij haar instituut en publiek. De herinrichting van de museumwinkel sluit hier perfect op aan.

FOMU Antwerpen museumwinkel in de oude situatie.

Architecten maken een knipoog naar oude filmrolletjes

Dit jaar is de entree van het museum opnieuw ingericht in samenwerking met i.s.m. architecten. Leuk detail is dat de nieuwe kleurstelling van de entree een knipoog is naar de oude filmrolletjes van Kodak en Fuji. De vloer heeft dan ook een gele kleur gekregen die is doorgetrokken naar de winkel.

De herinrichting van de entree bracht met zich mee dat de winkelentree en de kassapositie ook wijzigden en dus ook de flow door de winkel. De winkel is een aantal jaren geleden ontworpen en heeft een heel eigen karakter door de grenen meubelen. De museumwinkel voldeed op zich nog steeds wel, maar kon op een aantal punten een aanpassing gebruiken. Zo was een aantal meubels heel laag, wat het moeilijker maakte lekker door de boeken te browsen.

Herinrichting museumwinkel met bestaand meubilair

Ontwerp Marieke Lucassen van Interior Concepts and Design

Samen met Tanja hebben visual merchandiser Marieke Lucassen en ik gekeken naar oplossingen voor de herinrichting van de museumwinkel waarbij we het huidige meubilair zoveel mogelijk behielden en de nieuwe look & feel van de entree doortrokken naar de winkel. De oplossing lag in het omhoog brengen van een aantal lage meubelen met witte pootjes. Zo konden we ook meer ruimte geven aan de mooie nieuwe gele vloer. Enkele frontjes van de grenenmeubelen hebben we wit gemaakt waardoor er meer rust kwam. Ook het nieuwe kassameubel droeg daaraan bij. Het project verliep razendsnel waarbij de meubelmakers van het FOMU de aanpassingen hebben uitgevoerd en de winkel weer snel kon draaien.

Afgelopen februari is het FOMU geopend met de nieuwe entree en aangepaste museumwinkel. Ga vooral eens kijken en laat je verrassen in die leuke, mooie winkel. Geen tijd om even op en neer naar Antwerpen te gaan kijk dan in de webshop van het FOMU.

FOMU Antwerpen, Waalsekaai 47, Antwerpen.

Credits voor de de geweldige foto’s van de nieuwe winkel zijn voor © Monday Agbonzee Jr. / FOMU.

© Monday Agbonzee Jr. / FOMU Antwerpen
Filed under: Museumwinkel

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.