Experience, Museum & product
Leave a comment

Meisjes in kimono van Breitner in het Rijksmuseum

Meisje in rode kimono Breitner. Rijksmuseum Amsterdam.

Wat een contrast met de ‘selvies’ uit onze tijd.

Als Amsterdammer met een liefde voor nostalgische foto’s en schilderijen van Amsterdam heeft George Breitner bij mij een speciaal plekje. En nu helemaal, met onze gedeelde interesse in het Japonisme. Dus natuurlijk bezoek ik zijn prachtige tentoonstelling in het Rijksmuseum. Een heerlijk bezoek.

Staand naakt (1893), Breitner. Tentoonstelling Meisjes in kimono. Rijksmuseum Amsterdam.

Staand naakt (1893), Breitner. Tentoonstelling Meisje in kimono. Rijksmuseum Amsterdam.

13 meisjes in kimono en 1 naakt

Een siddering loopt over mijn ruggengraat wanneer ik de zaal met de meisjes in kimono betreed. Hoewel de ruimte vol met medebezoekers staat, voel je de sensatie: Breitner’s meisjes voor even bij elkaar in Amsterdam. Wat zijn ze mooi. Wat een bijzonder moment.

Ze hangen op een sofa met een schitterend geborduurde kimono of ze staan voor de spiegel. Nergens is de blik naar buiten. Er is geen haast. Wat een contrast met de ‘selvies’ uit onze tijd. Juist die ingekeerde blik geeft een rust. Je hoeft even niets, het is mooi genoeg.

Tentoonstelling Breitner Meisjes in kimono, Rijksmuseum Amsterdam.

Schetsen en voorstudie Meisje in kimono. Tentoonstelling ‘Breitner: Meisje in kimono’ Rijksmuseum Amsterdam.

Op de tijdlijn: Alle meisjes in Kimono bij elkaar

Het is de eerste keer dat alle schilderijen van Meisje in kimono bij elkaar getoond worden, in combinatie met de voorstudies, foto’s, tekeningen. Ook zie ik Breitners schetsboekjes, samen met zijn verfkist en schildersezel. De tentoonstellingsruimte met de tijdlijn van het leven van Breitner en wanneer hij welk schilderij maakte, is verzorgd en helder.

2 verkoopblokken Rijksmuseum. Breitners Meisjes in kimono en Catwalk.

Verkoopblokken Rijksmuseum. Breitner: Meisje in kimono (o) en Catwalk (bo).

Merchandise Meisjes in kimono

Het Rijksmuseum heeft bij de tentoonstellingsruimte, waar ook de tentoonstelling Catwalk te zien is, twee verkoopblokken ingericht. Het bovenaanzicht (zie foto boven) laat goed zien dat beide exposities ieder met hun eigen tentoonstellingsthema hun eigen merchandise hebben. Goed afgestemd op de verschillende doelgroepen: kunstliefhebbers en geïnteresseerden in de mode en kleding van toen.

Merchandise Breitners Meisjes in kimono. Tentoonstelling Rijksmuseum Amsterdam.

Merchandise Breitner: Meisje in kimono tentoonstelling. Rijksmuseum Amsterdam.

De museumwinkelartikelen rond het thema van de Meisjes in kimono gaven meer informatie over Breitner. Er waren duidelijk producten geënt op de Japanse kimono, zoals een zijde sjaal van de Nederlandse designer Hellen van Berkel. Doordat de tentoonstellingen beide het achterliggende thema mode en kleding in zich droegen waren er ook modeboeken te vinden.

Breitner shawl door Hellen van Berkel. Rijksmuseum Amsterdam.

Breitner shawl door Hellen van Berkel. Rijksmuseum Amsterdam.

Meer over Breitners Meisje in kimono lees je op de site van het Rijksmuseum of in het artikel ‘Een meisje voor haar eigen plezier’ in NRC.nl.

Merchandise Breitner: Meisjes in kimono tentoonstelling. Rijksmuseum Amsterdam.

Vrouw met camera voor Meisje in witte kimono. Tentoonstelling Rijksmuseum Amsterdam.

Verstuur een kunstkaart van Meisje in witte kimono

Op de website van Kunstkaartjesturen kun je een kunstkaart sturen van ‘Meisje in witte kimono’ van George Breitner.

De tentoonstelling Breitner, Meisjes in kimono is te zien tot 22 mei 2016 in Het Rijksmuseum Amsterdam.

 

 

 

 

 

Filed under: Experience, Museum & product

by

Welke ervaringen heeft een consument en hoe kunnen deze worden toegepast in het museum? Ellen is cultureel-ondernemer en signaleert en combineert trends uit de retail met kennis en ervaring uit de museumwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.