Wat een contrast met de ‘selvies’ uit onze tijd.
Als Amsterdammer met een liefde voor nostalgische foto’s en schilderijen van Amsterdam heeft George Breitner bij mij een speciaal plekje. En nu helemaal, met onze gedeelde interesse in het Japonisme. Dus natuurlijk bezoek ik zijn prachtige tentoonstelling in het Rijksmuseum. Een heerlijk bezoek.
13 meisjes in kimono en 1 naakt
Een siddering loopt over mijn ruggengraat wanneer ik de zaal met de meisjes in kimono betreed. Hoewel de ruimte vol met medebezoekers staat, voel je de sensatie: Breitner’s meisjes voor even bij elkaar in Amsterdam. Wat zijn ze mooi. Wat een bijzonder moment.
Ze hangen op een sofa met een schitterend geborduurde kimono of ze staan voor de spiegel. Nergens is de blik naar buiten. Er is geen haast. Wat een contrast met de ‘selvies’ uit onze tijd. Juist die ingekeerde blik geeft een rust. Je hoeft even niets, het is mooi genoeg.
Op de tijdlijn: Alle meisjes in Kimono bij elkaar
Het is de eerste keer dat alle schilderijen van Meisje in kimono bij elkaar getoond worden, in combinatie met de voorstudies, foto’s, tekeningen. Ook zie ik Breitners schetsboekjes, samen met zijn verfkist en schildersezel. De tentoonstellingsruimte met de tijdlijn van het leven van Breitner en wanneer hij welk schilderij maakte, is verzorgd en helder.
Merchandise Meisjes in kimono
Het Rijksmuseum heeft bij de tentoonstellingsruimte, waar ook de tentoonstelling Catwalk te zien is, twee verkoopblokken ingericht. Het bovenaanzicht (zie foto boven) laat goed zien dat beide exposities ieder met hun eigen tentoonstellingsthema hun eigen merchandise hebben. Goed afgestemd op de verschillende doelgroepen: kunstliefhebbers en geïnteresseerden in de mode en kleding van toen.
De museumwinkelartikelen rond het thema van de Meisjes in kimono gaven meer informatie over Breitner. Er waren duidelijk producten geënt op de Japanse kimono, zoals een zijde sjaal van de Nederlandse designer Hellen van Berkel. Doordat de tentoonstellingen beide het achterliggende thema mode en kleding in zich droegen waren er ook modeboeken te vinden.
Meer over Breitners Meisje in kimono lees je op de site van het Rijksmuseum of in het artikel ‘Een meisje voor haar eigen plezier’ in NRC.nl.
Verstuur een kunstkaart van Meisje in witte kimono
Op de website van Kunstkaartjesturen kun je een kunstkaart sturen van ‘Meisje in witte kimono’ van George Breitner.
De tentoonstelling Breitner, Meisjes in kimono is te zien tot 22 mei 2016 in Het Rijksmuseum Amsterdam.